Uzņēmēji meklē inženierus (99)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šodien pirmajā dokumentu pieņemšanas dienā Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) vairāki desmiti Latvijas uzņēmumu piedalīsies akcijā «Visi grib inženierus!», kuras laikā RTU studentu topošie darba devēji veidos simbolisku rindu, tādējādi uzsverot lielo pieprasījumu pēc inženierzinātņu speciālistiem. RTU mācību prorektors Uldis Sukovskis norāda, ka uzņēmēji ļoti aktīvi meklē kvalificētus darbiniekus.

Sukovskis šorīt intervijā Latvijas radio sacīja, ka uzņēmēji un to asociācijas, ar ko RTU sadarbojas, visas kā viens aicina: «Dodiet mums kvalificētus darbiniekus inženierzinātnēs!»

Pieprasījums pēc jaunajiem inženieriem esot liels, it īpaši augsto tehnoloģiju jomā. Pieprasījums ir arī pēc citu specialitāšu absolventiem.

Ko jaunieši vēlas studēt?

Kopā RTU pieņem pieteikumus 55 dažādās studiju programmās. Tradicionāli liels pieteikumu skaits šogad saņemts ar datorzinātnēm saistītajās programmās.

Tāpat liels konkurss ir uz arhitektūras studijām. Tur nav sevišķi daudz budžeta vietu, bet pieteikumu skaits ir liels.

Arvien populārākas kļūst ķīmijas, enerģētikas studijas.

Šogad RTU paredzēts vairāk nekā 2000 budžeta vietu.

Tas ir vairāk nekā pērn. Sukovskis pauda pārliecību, ka izdosies aizpildīt visas budžeta vietas. Uz tām esot konkurss.

RTU lielākais valsts finansēto budžeta vietu skaits ir pieprasītākajās specialitātēs, piemēram, Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes un Transporta un mašīnzinību fakultātes programmās, kā arī būvniecības programmā.

Atmaksājas karjeras laikā

RTU pārstāvis akcentēja, ka ir vērts studēt inženierzinātnes, jo tas dzīves laikā atmaksājas gan naudā, gan karjerā. Labs darbs iespējams gan Latvijā, gan citās pasaules valstīs. Inženieru pietrūkst arī Eiropā. Tāpēc jaunos darbiniekus meklē arī Latvijā.

Inženieru algas pasaulē ir lielākas nekā Latvijā, Sukovskis piekrita, taču vienlaikus norādīja uz pētījumu, kurā secināts, ka

RTU absolventu algas ir ievērojami augstākas nekā vidējās algas.

Tas saistīts ar izglītības līmeni. Piemēram, atšķiras bakalaura un maģistratūras studiju beidzēju atalgojums. Visaugstākās algas saņem doktorantūras beidzēji.

Daļa inženieru devušies uz ārzemēm, taču Sukovskis lēsa, ka šo cilvēku skaits nav liels.

Uzņēmēji «vervēs» RTU studentus jau dokumentu iesniegšanas laikā

Šodien pirmajā dokumentu pieņemšanas dienā RTU vairāki desmiti Latvijas uzņēmumu piedalīsies akcijā «Visi grib inženierus!», kuras laikā RTU studentu topošie darba devēji veidos simbolisku rindu, tādējādi uzsverot lielo pieprasījumu pēc inženierzinātņu speciālistiem.

Līdzīgi kā sagaidot kārtējo jauno tehnoloģiju sasniegumu, piemēram, iPhone, uzņēmēji un RTU pārstāvji pirmdienas rītā no plkst. 9 līdz 12 pie RTU ēkas ieejas Kaļķu ielā 1 veidos dzīvo rindu, sagaidīs un sveiks pirmos jauniešus, kuri ieradīsies iesniegt dokumentus studijām.

Plašas darba iespējas arī pasaulē

Akcijas «Visi grib inženierus!» mērķis ir popularizēt inženierzinātņu studijas un norādīt uz plašajām darba iespējām Latvijā un citur pasaulē pēc diploma iegūšanas. Akcijas laikā uzņēmumi potenciālajiem darbiniekiem un citiem interesentiem prezentēs savas darbības sfēras, kā arī iesaistīs dažādās aktivitātēs.

Akcijā dalību jau apstiprinājuši tādi uzņēmumi kā «Tele2», «Latvenergo», «Tieto», «Lattelecom», Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācija, «AERODIUM», «GlaxoSmithKline Latvia», «Voldemārs», «AIESEC.lv», «Severstallat», «Binders», portāls «prakse.lv» un citi.

Komentāri (99)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu