Aprēķināts, cik daudz mums katram būs jāmaksā par elektrības sadārdzināšanos (315)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/payalnic

Visticamāk, pēc elektrības tirgus atvēršanas tās cena mājsaimniecībām pieaugs. Taču tieši kādu iespaidu tas atstās uz Latvijas ģimeņu budžetu? Par cik pieaugs mājsaimniecību ikmēneša izdevumi? Atbildes uz šiem jautājumiem portāls TVNET meklēja sadarbībā ar Swedbank Privātpersonu finanšu institūtu.

Vispirms institūta direktore Adriana Kauliņa vērsa uzmanību, ka aprēķini veikti, pamatojoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo pieņēmumu, ka elektroenerģijas cena mājsaimniecībām varētu pieaugt par 7% salīdzinājumā ar pašreizējo Pamata tarifu.

Ģimene, kuras elektrības vidējais patēriņš šobrīd ir 150 kWh mēnesī, par elektrību maksā aptuveni 12 latus mēnesī jeb 162 latus gadā, gada laikā piemērojot elektrības Starta un Pamata tarifus. Ja elektrības cena par vienu kWh pieaugtu par 7% salīdzinājumā ar pašreizējo Pamata tarifu, sasniedzot 11,4 santīmus,

ģimenes izdevumi par elektrību gada laikā pieaugtu par 43 latiem jeb 27%.

Ģimenei, kura tērē aptuveni 100 kWh mēnesī, elektrības izdevumi gadā pieaugtu par aptuveni 39 latiem jeb 39%.

Savukārt ģimenei, kura mēnesī tērē aptuveni 300 kWh, izdevumu pieaugums būtu pat par 56 latiem jeb 16% gadā.

Visvairāk jutīs Vidzemē un Latgalē dzīvojošie

Ģimene, kurā ir divi strādājošie ar vidējiem ienākumiem un kuras vidējais elektrības patēriņš ir 150 kWh mēnesī, šobrīd par elektrības maksājumiem izdod 1,9% no saviem ikmēneša ienākumiem. Pie esošajiem ienākumiem elektrības cenas pieauguma rezultātā

šādai ģimenei ik mēnesi vajadzēs izdot vidēji par 3,60 latiem vairāk

jeb 2,4% no saviem ienākumiem.

Vislielāko proporciju no ikmēneša ienākumiem izdevumu pieaugums par elektrību veidotu Vidzemē un Latgalē dzīvojošajām ģimenēm (attiecīgi 3% un 3,4%), jo šajos reģionos ir zemākās vidējās algas valstī.

Iegūs no nodokļu samazinājuma

Bankas pārstāve norādīja - ņemot vērā visas plānotās izmaiņas darbaspēka nodokļu politikā, no nākamā gada 1.janvāra ģimene ar 2 strādājošajiem un 2 bērniem, kuras kopējie mēneša bruto ienākumi ir 988 lati (atbilstoši vidējai algai valstī), uz nodokļu samazinājuma rēķina ik mēnesi iegūs 25 latus. Lai nosegtu gaidāmo elektrības cenu kāpumu, šādai ģimenei visdrīzāk nāktos atdot 3,60 Ls jeb 14% no nodokļos ietaupītās naudas.

Vientuļam pensionāram ar vidējo elektrības patēriņu 50 kWh mēnesī maksājumi varētu pieaugt par 19 latiem gadā jeb par 39%. Saņemot vidēja apmēra pensiju (190 Ls), šāds pensionārs par dārgākas elektrības maksājumiem atdotu 3% no savas pensijas.

Daļai grūti samaksāt rēķinus

Kauliņa norādīja uz Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) veikto mājsaimniecību aptauju 2010.gadā. Tas atklāja, ka 69% mājsaimniecību vidējais elektrības patēriņš bija virs 100 kWh mēnesī, un 38% tas bija lielāks pat par 170 kWh/mēn.

Saskaņā ar CSP datiem, jau kopš 2009.gada

vairāk nekā piektā daļa mājsaimniecību cīnās ar grūtībām segt ikdienā svarīgus maksājumus

un šis rādītājs turas augsts. 2012.gadā 23% no mājsaimniecībām naudas trūkuma dēļ nevarēja atļauties segt komunālo pakalpojumu rēķinus, īri vai atmaksāt kredītu.

Swedbank Privātpersonu finanšu institūta ikgadējā pētījumā elektrības izdevumu pieaugumu kā būtisku ģimenes budžetu ietekmējošu faktoru jau vairākus gadus pēc kārtas min aptaujātie. 64% aptaujāto atzinuši, ka viņu izdevumi par elektrību 2012.gadā, salīdzinot ar 2011.gadu, ir pieauguši.

Gadu iepriekš - 2011. gada aptaujā 81% aptaujāto minēja, ka izdevumi elektrībai 2011.gadā viņiem ir bijuši augstāki nekā 2010.gadā.

Dalies arī Tu!

Kā elektrības sadārdzināšanās ietekmēs Tavu dzīvi un ģimenes budžetu?

Raksti komentāros vai uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

Komentāri (315)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu