Latvieši neizprot Anglijas darbā iekārtošanās sistēmu (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas iedzīvotāji joprojām neizprot Anglijas darbā iekārtošanās sistēmu un par to neinteresējas, tāpēc nereti piedzīvo visai dramatiskus brīžus, biznesa portālam «Nozare.lv» norāda Londonā darbojošās kompānijas SIA «123 Drivers Ltd.» pārstāvis Kaspars Sīmanis.

Viņš skaidro, ka arī patlaban vilšanos piedzīvos neskaitāmie zemeņu lasītāji, kas vēlēsies braukt uz Angliju strādāt. «Piemēram - tūlīt sāksies zemeņu laiks. Tā kā mums arī ir darbā iekārtošanas licence, mums zvana Anglijas darbā iekārtošanas kompānijas un saka - atsūtiet mums četrdesmit cilvēkus zemenes lasīt. Tā tiek zvanīts visām darbā iekārtošanas kompānijām. Te jāsaprot, ka zvana nevis darba devējs, bet darbā iekārtošanas aģentūra. Cilvēks Latvijā tiek pieņemts darbā, un viņš domā, ka brauc lasīt zemenes konkrētā vietā, taču nesaprot, ka viņam ir līgums ar aģentūru,» skaidro Sīmanis.

Ja ir darba piedāvājumi, aģentūra aizsūtot uz pāris dienām konkrētā vietā lasīt zemenes. Bet - var gadīties, ka nav darba vai līst lietus un aģentūrai nav pieprasījuma pēc darbiniekiem - tad arī viesstrādnieki vienkārši gaida. Tie, kas aizbraucot, šo sistēmu nesaprotot, jo Latvijā tādas nav.

«Rezultātā viņiem jāmaksā par savu uzturēšanos, bet viņi nekad nezina, vai viņiem piezvanīs no aģentūras vai nepiezvanīs. Līgums Latvijā tiek noslēgts ar aģentūru, un tā ir būtiska atšķirība, ko vajadzētu saprast. Ir pat izglītoti cilvēki, kuri aizbrauc un pirmo nakti paliek uz ielas,» uzsver Sīmanis.

Viņš arī skaidro, ka normālu darbu Londonā varot dabūt, ātrākais, pēc diviem gadiem, jo tas saistīts ar kredītreitingu. Lai dabūtu Londonā savu adresi jeb oficiālu dzīvesvietu, ir jāsaņem bankas konts, kas parāda, ka tu tur dzīvo un strādā. Tāpat vajadzīgs mobilā telefona konts. «Paiet gads, divi, līdz tu sakārto dokumentāciju tik tālu, ka vari pierādīt - es esmu maksātspējīgs, man ir darbs. Tad vari iet pie darba devēja, kurš noteikti vērtēs, cik augsts ir tavs kredītreitings, un nolems, vai vari darīt ko vairāk,» uzsver Sīmanis.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu