Metalurga darbinieki «bakstās» pa cehiem (56)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Finanšu grūtībās nonākušajam metalurģijas uzņēmumam «Liepājas metalurgs» (LM) vajadzētu turpināt darbu. Tā sarunā ar portālu TVNET atzina vairāki kompānijas darbinieki. Viņi joprojām dodas uz savām darba vietām un apdara dažādus iepriekš atliktus un iekrātus darbus, «bakstoties» pa uzņēmumu.

«Neko daudz nezinu, kas ar uzņēmumu notiek. Zinu tikai to, ko raksta žurnālisti,» ar tādiem un līdzīgiem izteikumiem sarunu sāka vairāki portāla TVNET uzrunātie LM darbinieki.

Daži uzņēmumā strādājošie atturējās runāt ar masu medijiem, skaidrojot, ka nevēlas izteikties negatīvi par savu darba vietu, kurā cer strādāt arī turpmāk.

Kāds ilggadējs darbinieks TVNET atklāja, ka pēdējās dienās uzņēmuma iekārtas nedarbojas, taču darbinieki nāk uz darbu.

Gaidot normāla darba režīma atgriešanos, strādājošie apdarot dažādus iekrājušos palīgdarbiņus, piemēram, tīra un remontē iekārtas. Pēdējā laikā uzņēmumā valdošo darba stilu labi raksturo darbinieka teiktais:

Mēs - darbinieki - te kaut ko bakstāmies.

Darbiniekiem teikts, ka viņi saņems minimālo algu. Iepriekš - «normālos laikos» - viņiem maksāti gan procenti, gan piemaksas. Vienkāršoti var teikt - jo vairāk strādāja, jo vairāk maksāja.

LM darbinieks zināja teikt, ka līdz šim darbinieki saņēmuši visas algas un uzņēmums nav parādā strādājošajiem.

«Diezin cik optimistisks noskaņojums mums nav,» viņš teica un pastāstīja, ka redzējis otrdienas kratīšanas veicējus. Darbinieki tos saukuši par omoniešiem un knabistiem. «Omulīgi mums nebija, bet bail arī ne.

Ko tur baidīties. Ja Metalurgs bankrotēs, tad bankrotēs.

Mazums uzņēmumu iepriekš bankrotējuši.»

TVNET uzrunātie darbinieki teicās neko nezinām par kompānijas turpmāko likteni un plāniem. Viņi tikai dzirdējuši, ka iekārtas varētu nedarboties kādas pāris nedēļas.

Liepājnieki cer, ka uzņēmumu neslēgs

Ja uzņēmumu slēdz, par savu nākotni visvairāk nobažījušies jaunākie darbinieki, kuriem varētu būt grūti ātri atrast citu piemērotu darba vietu. Pilsētā nav tik daudz atbilstošu un stabilu darba vietu. Savukārt ilggadējais darbinieks par savu dzīvi nebažījas arī tad, ja metalurģijas milzi slēgtu: «Man jau ir vieglāk, iešu pensijā. Grūtāk būs jaunajiem.»

Arī vairāki citi liepājnieki, kuri paši LM nestrādā, atzina, ka

uzņēmuma slēgšana negatīvi ietekmētu visu pilsētas darba tirgu.

Uzrunātie Liepājas iedzīvotāji pauda dažādus viedokļus par Metalurga turpmāko darbību, taču visi kā viens pauda cerības, ka uzņēmums tomēr turpinās darbu un nodrošinās pilsētniekiem darba vietas.

«Lai vai kāds ir darba devējs, tomēr tas maksā algas un nodrošina iztiku vairākiem simtiem liepājnieku,» kāds darbinieks rezumēja.

Portāls TVNET jau ziņoja, ka kriminālprocesā, kas sākts saistībā ar iespējamu LM vadības noziedzīgu rīcību, Valsts policija otrdien veikusi 14 kratīšanas. Pagaidām kriminālprocesā nevienai personai nav piemērots aizdomās turētā statuss, nav arī neviena aizturētā. Kratīšanās izņemti dažādi priekšmeti - tai skaitā datori un dokumenti.

Viens no LM akcionāriem Kirovs Lipmans uzskata, ka metalurģijas uzņēmumu vēl ir iespējams glābt. Viņš sarunā ar portālu TVNET pauda uzskatu, ka esošajai uzņēmuma vadībai būtu jākaunas par savu neprofesionālo darbu.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu