Gatavojiet mazliet platākus naudas maciņus (457)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Visticamāk, Eiropas Savienības (ES) lēmums par Latvijas pievienošanos eirozonai būs pozitīvs un jau nākamā gada sākumā latus aizstās eiro. Tas secināms, uzklausot vairākus Briselē strādājošus Latvijas pārstāvjus.

Tiekoties ar Latvijas žurnālistiem un runājot par 9.jūlijā gaidāmo gala lēmumu par mūsu valsts dalību eirozonā, Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis sacīja: «Es domāju, ka 9.jūlijā mēs sagaidīsim pozitīvu gala lēmumu un rezultāts būs Latvijai pozitīvs, un no 2014.gada mums būs vajadzīgi mazliet platāki maciņi, jo eiro banknotes pēc izmēra ir nedaudz lielākas."

Vajadzēs arī nedaudz lielāku nodalījumu monētām, jo eiro monētas ir ievērojami lielākas par latu un santīmu monētām. Man tas būs ļoti labi, jo tagad esmu pārgājis uz stabilu briļļu lietošanu.

Bez brillēm eiro monētas ir vieglāk atšķirt nekā latus un santīmus.

Maija beigās būs Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas konverģences ziņojums. Līdz šim baidījāmies, ka tur varētu būt dažas tādas ne sevišķi labas frāzes. Formāli Latvija izpilda visus Māstrihtas kritērijus. Stabili izpilda. Iepriekš bija bažas, ka varētu parādīties frāzes – formāli kritēriji izpildīti, bet mēs neesam droši par kritēriju izpildes ilgtspējību, finanšu sistēmas stabilitāti ilgtermiņā un tādām lietām.

To varētu izmantot dažas valstis, kuras mūs absolūti negrib redzēt eiro klubiņā. Beigās balsojumam jābūt vienbalsīgam gan ECOFIN, gan padomē.

Šobrīd šķiet, ka šīm bažām ir tendence mazināties.»

. Viņš skaidroja, ka Latvijai ir tik zems inflācijas līmenis, ka tas ir viens no rādītājiem, ko izmanot vajadzīgā līmeņa noteikšanā.

«Ir grūti pateikt, ka mūsu finanšu sistēma un ekonomikas attīstība nav ilgtspējīga, ja mēs esam starp trim labākajiem, ja mēs esam bāzē un, no mums izejot, daļēji rēķina šo kritēriju vērtību. Tas tīri tehniski ir liels mūsu pluss.

Otrs mūsu pluss politiski ir [Latvijas premjera Valda] Dombrovska vizīte Francijā pagājušajā mēnesī.»

Pēc šīs vizītes jūtamas pozitīvas noskaņas un komentāri. «Politiski Francija visu laiku tika vērtēta kā lielākais Latvijas oponents dalībai eirozonā, jo franči ļoti labi saprot, ka Latvija lielākoties būs Vācijas, nevis Francijas pusē kaut kādos strīdīgos jautājumos. Pašu franču finanšu sistēma un ekonomika ir diezgan vāja.. Politiski no franču puses nekādi slikti signāli nav dzirdami.

Līdz ar to ir ļoti lielas cerības, ka [balsojumi Latvijai būs pozitīvi]..

9.jūlijā ir vai nu svētku šampanietis, uz ko es ceru,

vai arī nav šī svētku šampanieša. Bet es domāju, ka rezultāts būs pozitīvs. Tad Latvijai atliks izpildīt pēdējos tehniskos mājas darbus – sagatavot visu gludi, skaisti pārejai uz eiro no 1.janvāra.»

Arī citas Briselē sastaptās amatpersonas pauda viedokli, ka, visticamāk, gala lēmums Latvijai būs pozitīvs un jau no 2014.gada 1.janvāra Latvijā sāks darboties eiro.

Komentāri (457)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu