76 dienas līdz lēmumam par Latvijas uzņemšanu eirozonā (287)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvija izpildījusi visus piecus Māstrihtas kritērijus, kas jāievēro, lai mūsu valsts tiktu uzņemta eirozonā, tādējādi no pozitīva lēmuma par Latvijas uzņemšanu eirozonā mūs šķir vairs tikai 76 dienas, paziņojumā medijiem norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Izpilda visus kritērijus

Eiropas Savienības (ES) statistikas birojs «Eurostat» apstiprinājis 2012.gada Latvijas statistikas datus attiecībā uz vēl diviem Māstrihtas kritērijiem - vispārējo valsts parādu un budžeta deficītu. Līdz ar to

Latvija oficiāli ir izpildījusi visus piecus Māstrihtas kritērijus, kas jāievēro, lai mūsu valsts tiktu uzņemta eirozonā,

informēja Finanšu ministrijā.

«Šis ir vēl viens rādītājs, ka no pozitīva lēmuma par mūsu valsts uzņemšanu eirozonā mūs šķir vairs tikai 76 dienas. Uzņēmējiem jāgatavojas jau patlaban, lai tuvošanās eiro mērķim noritētu raiti un sekmīgi, optimāli izmantojot resursus,» uzsver finanšu ministrs.

Izstrādā vadlīnijas eiro ieviešanas procesam

Ministrijā informēja, ka ir pabeigtas un lietošanā tiek nodotas vadlīnijas eiro ieviešanai valsts pārvaldes institūcijās, pašvaldībās un uzņēmumos. Šie dokumenti nodrošina kvalitatīvas konsultācijas par visdažādākajiem eiro ieviešanas aspektiem - cenu atspoguļošanu, grāmatvedību, kases aparātiem, valūtas kursa piemērošanu u.c. Tādējādi uzņēmēji, pašvaldības un valsts iestādes var sākt plānošanu bez finanšu konsultantu piesaistes.

Vadlīniju izstrādē ierēdņi kopš 2012.gada vasaras strādāja roku rokā ar sociālajiem partneriem, darba devējiem, pašvaldībām, nozaru asociācijām, kā arī uzņēmumiem un ekspertiem. Vadlīnijas tapušas ar mērķi nodrošināt, lai pārejas process no latiem uz eiro ir ērts, vienkāršs un ar iespējami mazākiem ieguldījumiem.

Latvija izvirzījusi mērķi pievienoties eirozonai 2014.gadā. Lai mūsu valsts tiktu uzņemta, jāizpilda Māstrihtas kritēriji: valsts budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), valdības kopējais parāds nedrīkst pārsniegt 60% no IKP, inflācijas līmenis nedrīkst vairāk kā par 1,5 procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās Eiropas Savienības (ES) valstīs, kurās inflācija ir viszemākā, un valsts vērtspapīru ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk kā par diviem procentpunktiem pārsniegt triju ES valstu ar viszemāko inflāciju ilgtermiņa procentu likmju vidējo rādītāju.

Latvija jau kopš 2012.gada septembra izpilda visus ekonomiskos Māstrihtas kritērijus, tāpēc

valdība marta sākumā nolēma vērsties Eiropas Komisijā un Eiropas Centrālajā bankā ar lūgumu izvērtēt mūsu valsts atbilstību uzņemšanai eirozonā.

Institūciju sagatavotie konverģences ziņojumi tiek gaidīti jūnijā, bet 9.jūlijā ES Padomē tiks pieņemts gala lēmums par mūsu valsts dalību eirozonā.

Komentāri (287)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu