Dombrovskis: CAF nav būtiska pamata pretenzijām pret Latviju (54)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Spānijas uzņēmumam «Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles» (CAF) nav būtiska pamata pretenzijām pret Latvijas valsti, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Juridiskos riskus jau iepriekš vērtējušas atbildīgās ministrijas

Premjers neuzskata, ka spāņu uzņēmumam būtu būtisks pamats pretenzijām pret Latvijas valsti, ņemot vērā, ka pats uzņēmums nav piekritis iepirkuma nosacījumiem. Turklāt juridiskos riskus jau iepriekš vērtējušas atbildīgās ministrijas.

Taujāts par finansiāliem riskiem, premjers norādīja, ka tādi būtu abos mediācijas sarunu iznākuma scenārijos. Dombrovskis uzsvēra, ka ļoti nopietns risks būtu, ja Eiropas Savienības fondu finansējums tiktu atzīts par neattiecināmu, jo Eiropas Komisija (EK) bija skaidri norādījusi, ka ir jānodrošina līguma slēgšana atbilstoši iepirkuma nosacījumiem.

«Diemžēl tieši tas bija tas punkts, kam CAF nepiekrita - nepiekrita atgriezties pie iepirkuma nosacījumiem un vēlējās slēgt sev izdevīgāku līgumu.

Tas, protams, novestu pie šo līdzekļu neattiecināmības, un attiecīgi mediācija beidzās bez rezultātiem,» skaidroja valdības vadītājs.

Vērsīsies tiesā

Jau ziņots, ka AS «Pasažieru vilciens» (PV) un CAF mediācijas sarunas par vērienīgo vilcienu iepirkumu noslēgušās bez rezultāta, un CAF vērsies tiesā ar prasības pieteikumu pret PV.

Otrdien Ministru kabinets pieņēma zināšanai, ka mediācijas sarunas beigušās bez rezultātiem un konceptuāli apstiprināja vilcienu iepirkumā neizmantoto līdzekļu pārdali.

Plānotie projekti vēl būs jāsaskaņo ar EK un tad jāpieņem atsevišķs lēmums. Saskaņā ar provizorisko pārdali Latvija izmantotu visu vilcienu iepirkumā neizmantoto 100 miljonu latu lielo finansējumu. 78 miljoni latu paredzēti dzelzceļa infrastruktūras projektiem - sliežu pārmiju rekonstrukcijai un dzelzceļa staciju attīstībai, bet pārējos līdzekļus plānots novirzīt projektiem, kas saistīti ar pasažieru pārvadājumiem - peronu rekonstrukcijai un ritošā sastāva modernizācijai.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu