Kāpēc cilvēki ir tik skeptiski pret eiro? (740)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā eiro jāievieš pēc iespējas ātrāk. Tā uzskata Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Starptautisko ekonomisko attiecību katedras asociētā profesore, Dr.oec. Margarita Dunska. Viņa intervijā portālam TVNET pauž uzskatu, ka Latvijai nevajadzētu vilcināties ar pievienošanos eirozonai, jo vēlāk mums var rasties problēmas.

Profesore vērtēja, ka patlaban situācija Latvijā ar eiro ieviešanu ir sarežģīta.

Varētu piekrist Latvijas Bankas vadītāja Ilmāra Rimšēviča teiktajam, ka pie mums eiro ieviešana ir vairāk emocionāls, nekā pragmatisks jautājums. «Emocijas sit ļoti augstu vilni. Plus pie mums pastāv arī dažādas politiskās spēles saistībā ar šo jautājumu.»

Cilvēki mainījuši domas

Viņai nav iebildumu pret to cilvēku negatīvo viedokli eiro ieviešanas jautājumā, kuri iepriekš bija pret Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un ir saglabājuši savu eiroskepticismu. «Cepuri nost šo cilvēku priekšā.» Taču vienlaikus negatīvi vērtējams tas, ka tie, kuri toreiz balsoja par ES, ir mainījuši savu nostāju.

Līdzīgas diskusijas arī citās valstīs

«Šā jautājuma emocionālais aspekts bija ļoti svarīgs arī Igaunijā pirms eiro ieviešanas, tur bija līdzīgas diskusijas. Kaimiņvalsts iedzīvotāji, it īpaši vecākā gada gājuma ļaudis, bažījās līdzīgi kā tagad Latvijas iedzīvotāji.» Viņi uztraucās, kāpēc nule atgūtā krona jāmaina pret eiro.

Arī Dunska, vērojot eirozonas veidošanos 90.gadu beigās, ļoti šaubījās, ka Eiropas valstīm izdosies vienoties par vienotas valūtas ieviešanu. «Līdz pēdējam brīdim šaubījos, ka Vācija un Francija atteiksies no savas naudas.» Toreiz šajās valstīs iedzīvotāji ļoti emocionāli uztvēra valūtu maiņu. Līdzīga situācija ir tagad Latvijā.

Loģisks nākamais solis

Lai arī Latvijas Universitātes pārstāvei Latvijas lats šķiet ļoti skaista nauda un emocionāli varētu būt grūti no tās šķirties, viņa atbalsta eiro ieviešanu. «Tā kā esam ES, eiro ieviešana ir nākamais solis mūsu kopējā darbībā un situācijā.»

Kāpēc cilvēki ir tik skeptiski?

Viens no Latvijas iedzīvotāju skepses iemesliem varētu būt pašā eirozonā valdošās problēmas, kas īpaši spilgti parādījās pēdējās ekonomiskās krīzes laikā.

«Parādījās, kur ir savienības vājās vietas. Tāpēc arī iedzīvotājiem rodas jautājums, kāpēc mums jāpievienojas eirozonai, ja viņiem pašiem iet tik slikti. Lai gan nevar teikt, ka visas problēmas eirozonā ir garām, tomēr

izskatās, ka kritiskākā situācija ir beigusies.

Man patīk, ka valstis mēģina meklēt risinājumus.»

Darīs visu, lai atrastu izeju

Dunska ir pārliecināta, ka eirozonas valstis darīs visu iespējamo, lai monetāro savienību saglabātu.

Turklāt jāatceras, ka eiro ir otra vadošā valūta visā pasaulē. Tai ir ārkārtīgi liela loma starptautiskajās finansēs. Eiro nevar tik vienkārši likvidēt. Kaut arī ASV dolārs joprojām ir pasaules vadošā valūta, eiro veido aptuveni ceturto daļu no pasaules valūtas rezervēm. Eiro ir rezerves valūta ļoti daudzās valstīs.

Profesore uzskata, ka Latvijai vajadzētu ieviest eiro. Lielākā daļa – aptuveni 80% - Latvijas ārējās tirdzniecības notiek ar Eiropas Savienības valstīm. Protams, ne visas izmanto eiro. «Tirdzniecībā ir pietiekami lieli ieguvumi no vienas valūtas izmantošanas.»

Jo ātrāk, jo labāk

Viņa akcentē, ka vislabākais eiro ieviešanas laiks Latvijai ir tieši tagad, kad tikko beigusies ekonomiskā krīze. Tieši pēckrīzes un pat krīzes laiks palīdzēja Igaunijai ieviest eiro. Ja kaimiņvalsts mēģinātu eiro ieviest vēlāk, kad ekonomika sāk atveseļoties, būtu grūtāk izpildīt visus rādītājus, lai atbilstu Māstrihtas kritērijiem.

Līdzīgi ir arī Latvijā. Pasniedzēja bažījās, ka līdz ar tautsaimniecības atkopšanos varētu pieaugt inflācija, kas neļautu mums ieviest eiro.

Jau tagad jūtams, ka sāk palielināties algas un līdz ar to arī patēriņš.

Tādēļ vajadzētu darīt visu, lai eiro Latvijā sāktu darboties jau 2014.gada sākumā.

Ilgāka gaidīšana būtu riskanta gan eirozonas un pasaules iespējamo problēmu dēļ, gan saistībā ar Latvijas iekšējiem procesiem.

Turklāt – ja mēs tagad sakām nē eiro ieviešanai, var gadīties, ka ES mums dod noraidošu atbildi tad, kad mēs beidzot izdomāsim pievienoties eiro.

Komentāri (740)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu