Tiesībsargs: ātro kredītu neizsniegšana jauniešiem ir diskriminējoša (29)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ātro kredītu devēju vienošanās neizsniegt aizdevumus 18 un 19 gadu veciem jauniešiem ir diskriminējoša, uzskata tiesībsargs.

Atsaucoties uz Patērētāju tiesību aizsardzības likumu, Tiesībsarga birojā pavēstīja, ka, piedāvājot preci vai pakalpojumu, pārdodot preci vai sniedzot pakalpojumu, aizliegta atšķirīga attieksme patērētāja dzimuma, rases, etniskās piederības vai invaliditātes dēļ.

Tiesībsargs uzskata, ka šo normu nedrīkst tulkot tikai gramatiski – tā jātulko sistēmiski pēc jēgas un mērķa kontekstā ar Satversmes pantu, kurā ir noteikts vispārīgais diskriminācijas aizliegums.

«Tādēļ nebanku kredītdevēju asociācijas biedru paustais, ka sākot ar nākamo pirmdienu vairs neizsniegs aizdevumus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem, ir diskriminācijas aizlieguma pārkāpums uz vecuma pamata,» norādīja Tiesībsarga birojā.

Asociācijas biedri vienojušies, ka turpmāk neizsniegs aizdevumus 18 un 19 gadu veciem jauniešiem. Šāds ierobežojums tiks noteikts no pirmdienas, 11.februāra, un būs spēkā līdz brīdim, kamēr valsts izveidos vienotu kredītreģistru, kā arī nodrošinās iespēju pārbaudīt personu ienākumu līmeni.

LNKA apvieno 12 nebanku kredītdevēju, kuri kopumā pārstāv 14 zīmolu, tostarp «Vivus.lv», «SMScredit.lv», «Credit.lv» un «Ātrais».

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu