FM diktētās prasības kases čekiem ir lieka birokrātija (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Finanšu ministrijas (FM) jaunās prasības saistībā ar kases čeku noformēšanu ir papildu birokrātiskais slogs, tomēr tas nenozīmē, ka jau esošie čeki nebūtu derīgi, atzina aptaujātie veikalu tīklu pārstāvji.

Kā ziņots, Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) šodien nosūtījusi vēstuli FM, kurā pauž bažas par papildu prasību izvirzīšanu jaunajā Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā attaisnojuma dokumenta noformēšanas darījumos. Tirgotājiem radušās problēmas ar kases čekiem, kuru vērtība bez nodokļa ir mazāka par 100 latiem. Kopš 1.janvāra uz šiem čekiem jānorāda ne tikai preču summa un vērtība vai atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem, bet arī papildu rekvizīti - preces vai pakalpojuma cena vienas vienības vērtībā un darījuma kopsumma bez nodokļa.

Līdz ar to tirgotājiem vajag pārprogrammēt kases aparātus, jo pircēji, kuri čekus uzrāda Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā attaisnojuma dokumentus priekšnodokļa atskaitīšanai, patlaban nevar tā rīkoties. Turklāt pircējam šādos gadījumos par katru pirkumu vai saņemto pakalpojumu kasierei jāpieprasa izrakstīt pavadzīmi vai kvīti, kas palēnina pircēju apkalpošanas gaitu.

«Patlaban esošā likumdošanas norma ir papildu birokrātisks slogs uzņēmējiem, taču tā noteikti nenosaka, ka esošie kases čeki būtu ārpus likuma. «Elvi» kases norēķinu sistēma šobrīd čekos sniedz tādu pašu informāciju kā pirms šā gada 1.janvāra. Tomēr gadījumos, ja pircējs paredzējis izmantot čeku savā grāmatvedības sistēmā, izsniedzam papildu dokumentus - kvīti vai pavadzīmi,» sacīja SIA «Pārtikas tirdzniecības apvienība», kas ir «Elvi» zīmola turētāja, komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Arī veikalu tīkla «Maxima» preses sekretārs Ivars Andiņš sacīja, ka veikalu kases aparātu tehniskais līmenis atbilst tādām prasībām, lai šajā situācijā tiem pārprogrammēšana nebūtu nepieciešama, tomēr citā veidā FM jaunās prasības varētu radīt vairāk darba.

«Proti, pēc klientu - juridisko personu - vēlmes, ja viņi ir PVN maksātāji un gribēs atskaitīt priekšnodokli, katrs šāds klients tagad ir tiesīgs pieprasīt kasierim vai veikala informācijas centra darbiniekam papildus čekam arī kvīti vai pavadzīmi, kurā norādīta preces vienas vienības cena bez PVN. Tātad kopumā diemžēl jāsecina, ka likumu birokrātiskais slogs ir pieaudzis un arī mums tādēļ darba varētu kļūt vairāk,» sacīja Andiņš.

Arī veikalu tīkla «Rimi Latvia» pārstāve Laura Podskočija sacīja, ka «Rimi» veikalos izsniegtie čeki ir likumam atbilstoši, kā to regulē norma par darījumu dokumentiem, maksājumus reģistrējot kasu sistēmās. Lai čeks tiktu uzskatīts par pievienotās vērtības nodokļa rēķinu, tam jāpievieno attaisnojuma dokuments, kurā atšifrēta preces vienības cena bez PVN.

«Tā kā šāds papildu apliecinājums nepieciešams vien nelielai daļai mūsu pircēju un kases sistēmu pārprogrammēšana un čekā ietvertās informācijas palielināšana saistās ar papildu izmaksām un noslodzi mūsu darbiniekiem, šobrīd neplānojam pielāgot kases aparātus jaunajai regulai. Savukārt ikvienam, kam nepieciešams šāds dokuments, tas jau šobrīd tiek sagatavots,» sacīja Podskočija.

Vienlaikus viņa atzina, ka «Rimi» atbalsta jebkuru valsts sākto virzību uz administratīvā sloga samazinājumu, taču PVN likums pārspīlē ES direktīvas prasības, radot būtiskus papildu apgrūtinājumus mazumtirgotājiem.

«Tāpat jāpiebilst, ka, līdzīgi kā jebkuri normatīvo aktu grozījumi, kas pieņemti un izsludināti gada pēdējo pāris nedēļu laikā un stājas spēkā jau nākamā gada 1 janvārī, arī šie jaunie noteikumi vismaz sākotnēji ir grūti īstenojami un rada ne mazums pārpratumu. Jaunais PVN likums ir radījis ne vienu vien pārsteigumu un būtisku apgrūtinājumu,» sacīja «Rimi» pārstāve.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu