Prognozē smagas sarunas par ES budžetu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) valstu vidū ir vēlme pieņemt daudzgadu budžetu. Taču ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) prognozē, ka sarunas par budžetu būs smagas.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio sacīja, ka šobrīd neviena valsts nav apmierināta ar budžeta piedāvājumu, taču ir skaidrs, ka ar tā pieņemšanu nedrīkst kavēties.

«Šobrīd ir skaidri redzamas divas tendences. No vienas puses, valstu vidū ir absolūta neapmierinātība ar piedāvājumu - es nezinu nevienu valsti, kas būtu apmierināta. Taču, no otras puses, ir sapratne, ka ir jāmeklē kompromiss un jāvienojas.

Jo ilgāk mēs vilksim, jo sliktāk būs

- vesela rinda juridisko, finansiālo un ekonomisko jautājumu, lai sagatavotos nākamajam plānošanas periodam, tiktu kavēta.«

Latvijas galvenās intereses saistībā ar budžetu ir tiešmaksājumu izlīdzināšana un kohēzijas finansējums.

Rinkēvičs uzskata, ka vispirms ES valstīm jāvienojas par budžeta kopējo samazinājumu. «Domāju, ja tiks pieņemts lēmums par to, kādā apjomā samazināt ES kopējo budžetu, tad izredzes panākt vienošanos arī par izdevumu daļu būs pietiekoši labas,» prognozēja ārlietu ministrs.

«Ja lēmums netiks panākts līdz nedēļas beigām, tad tas tikai sarežģīs kopējo ES situāciju.

Tas būs nepareizs signāls mums pašiem un finanšu tirgiem.

Tas apgrūtinātu arī sagatavošanos finansējuma izmantošanai jau no 2014.gada.

Tas būtu ļoti, ļoti slikts signāls. Tas arī nozīmētu, ja nespējams vienoties par pašreizējo priekšlikumu, tad nedomāju, ka varētu parādīties spožas idejas. Jebkurš nākamais diskusiju raunds nozīmētu vēl sliktāku ES kopējo budžetu, tostarp katrai dalībvalstij atsevišķi.»

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ceturtdien un piektdien Briselē piedalīsies Eiropadomes ārkārtas sanāksmē. Sanāksmē ES valstu līderi diskutēs par ES daudzgadu finanšu ietvaru 2014.‒2020. gadam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu