Darba tirgus neuzlabojas strauji; aizbraucēju plūsma neapsīkst (56)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Situācija darba tirgū un atalgojuma jomā neuzlabosies tik strauji, lai izsīktu aizbraucēju plūsma, uzskata «SEB bankas» ekonomists Dainis Gašpuitis.

Gašpuitis vērtē, ka situācija darba tirgū pamazām turpina mainīties. Izaugsme nodrošina pieprasījumu pēc darbaspēka, kas, skatoties vidējā termiņā, audzēs darba devēju konkurenci par labākajiem darbiniekiem un palielinās spiedienu uz algu līmeni. Tomēr tuvākajā laikā salīdzinoši augstais bezdarbs, izņemot atsevišķas nozares, saglabās iespējas no tā izvairīties. Joprojām būs uzņēmumi, kas turpinās optimizēt izmaksas uz darbinieku skaita samazināšanas rēķina.

Lai arī izaugsme uzrāda visai strauju tempu, nevar nepamanīt tās nevienmērīgo reģionālo sadalījumu, kas attiecīgi atspoguļojas arī bezdarba statistikā. Tādēļ būtisks izaicinājums ir darbaspēka mobilitātes veicināšana Latvijā, kā arī reģionālās attīstības veicināšana, norāda eksperts.

Gašpuitis prognozē, ka arī ceturtajā ceturksnī būs vērojams darba meklētāju skaita kritums, taču nedaudz lēnākā tempā.

Kā atzīmē ekonomists, bija gaidāms, ka salīdzinājumā ar gada pirmo un otro ceturksni trešajā ceturksnī bezdarba kritums būs krietni straujāks. Ekonomikas attīstības tempi ceturkšņa laikā pat pieauga, bet eksportējošo nozaru pieprasījumu pēc darbiniekiem pastiprina pakalpojumu nozares. Protams, liela loma bija arī sezonālo darbu faktoram.

Nodarbinātības līmenis Latvijā pieaudzis līdz 57,5%, tomēr salīdzinājumā ar attīstītākajām Eiropas Savienības valstīm tas joprojām ir zems. Īstenojot dažādus atbalsta pasākumus, tas ir potenciāls darba tirgum, atzīmē ekonomists.

Kā ziņots, šā gada trešajā ceturksnī audzis nodarbināto iedzīvotāju skaits - kopumā valstī bija nodarbināti 905 100 cilvēki jeb 57,5% no iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Nodarbināto iedzīvotāju skaits, kā arī to īpatsvars iedzīvotāju kopskaitā trešajā ceturksnī palielinājies gan salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, gan salīdzinājumā ar šā gada otro ceturksni.

Trešajā ceturksnī Latvijā bija 141 800 darba meklētāju jeb 13,5% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Otrajā ceturksnī bezdarba līmenis bija 16,1%.

Komentāri (56)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu