Vilks: par nodokļu nemaksāšanu jāsoda bargāk (574)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai gan ieviest ļoti stingrus sodus un mainīt cilvēku domāšanu par nodokļu nemaksāšanu var tikai diktatūrās, finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzskata, ka Latvijā šajā jomā sodi būtu jāpadara stingrāki.

Sodiem jābūt lielākiem

«Sodu stingrībai viennozīmīgi jābūt lielākai. Es visu laiku to esmu teicis,» intervijā Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» sacīja Vilks. Viņš atgādināja, ka šādu viedokli ir diezgan bieži paudis un viņam pašam nav skaidrs, kāpēc politiķi nav spēruši soļus sodu palielināšanā. Ministrs gan pieļāva, ka šis jautājums nav risināts tāpēc, ka politiķi koncentrējas uz citām, svarīgākām lietām.

Kā piemēru bargākam sodam par nodokļu nemaksāšanu ministrs minēja licences atņemšanu komersantam,

ja tiek konstatēts otrais pārkāpums. Viņaprāt, tieši tāpēc ASV vai citās valstīs, kur ir bargāki sodi, cilvēki nepārkāpj noteikumus, jo baidās no bargajiem sodiem.

Veikalos tērē vairāk, nekā uzrāda dati

Par ēnu ekonomikas ģenerēšanu liecina arī novērojumi par cilvēku algām un naudas tērēšanu. Proti, pēc patēriņa lielveikalos varot secināt, ka algas privātajā sektorā ir lielākas, nekā uzrāda dati. Ministrs atzina, ka joprojām tiek ģenerēta ēnu ekonomika.

Vaicāts, kā cilvēku domāšanu par ienākumu slēpšanu mainīt, viņš atzina, ka

diktatūras režīmā cilvēku domāšanu var mainīt ar ļoti spēcīgu sodu palielināšanu.

«Bet cik tas prasītu resursu, ja būtu liels terors pret nodokļu nemaksātājiem?» sprieda ministrs.

Komentāri (574)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu