Ekonomists: Latvija tuvojas eiro ieviešanai (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Oktobrī gada vidējā inflācija noslīdēja līdz 2,7%, arvien tuvinot Latviju eiro ieviešanai, sacīja «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Gašpuitis stāstīja, ka pretēji prognozēm oktobrī patēriņu cenu līmenis saglabājās nemainīgs. Pēc viņa sacītā, prognožu piepildīšanos pamanījās izjaukt konkurences radītais tarifu kritums telekomunikāciju pakalpojumos. Citās patēriņa grupās tendences nepārsteidza.

Oktobrī lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām bija cenu pieaugumam dārzeņiem un kartupeļiem, apaviem un apģērbiem, kā arī bezalkoholiskajiem dzērieniem. Savukārt šo ietekmi līdzsvaroja cenu kritums degvielai, alkoholam, jau minētajiem telekomunikāciju pakalpojumiem un degvielai. Rezultātā gada inflācija oktobrī veidoja 1,6%.

«Turpmākajos mēnešos varētu turpināties neliels pārtikas cenu kāpums, ko virzīs graudaugu sadārdzināšanās. Lai arī pagaidām priecē degvielas cenu samazināšanās, to nosakošo faktoru raksturīgais svārstīgums uztur iespēju arī pēkšņam kāpumam,» sacīja «SEB bankas» eksperts.

Viņš piebilda, ka gada inflācijas temps stabilizējas nedaudz zem 2%, taču priekšplānā izvirzās gada vidējā inflācija, kas arī noteiks to, vai Latvijā eiro būs vai nē. «Iepriekšējais cenu kāpums turpina izzust no gada vidējās inflācijas, kas nozīmē, ka Māstrihtas kritērijam nepieciešamais rādītājs turpinās slīdēt lejup,» sacīja Gašpuitis.

Savukārt «Nordea bankas» vecākais ekonomists Andris Strazds prognozēja - tā kā degvielas cenu kritums turpinās, arī novembrī un decembrī vidējais cenu līmenis varētu būtiski nemainīties un inflācija gada griezumā saglabāties ap 1,6% līmenī. Savukārt gada vidējā inflācija šogad varētu būt ap 2,3%.

Jau ziņots, ka šā gada oktobrī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar šā gada septembri, nemainījās, bet vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, bija par 1,6% augstāks, šodien paziņoja Centrālā statistikas pārvalde.

Precēm cenas pieauga par 0,2%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,6%. 2011.gada oktobrī, salīdzinot ar 2011.gada septembri, vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,2%.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu