Premjers domā, ka valdībai izdosies panākt atbalstu eiro (111)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Premjers Valdis Dombrovskis (V) domā, ka valdībai izdosies mainīt sabiedrisko domu un panākt atbalstu eiro ieviešanai, līdz ar to pašlaik netiek vērtētas iespējas apturēt Latvijas virzību uz eiro ieviešanu 2014.gadā.

Premjers telekanālā LNT stāstīja, ka vakar valdībā atbalstītais eiro ieviešanas likums ir nepieciešams, lai Latvija pilnībā būtu sakārtojusi normatīvo bāzi, lai varētu pievienoties eirozonai.

Teorētiski vēl pastāvot iespēja apturēt virzību uz eiro,

nepieprasot konverģeneces ziņojumu, bet valdībai pašlaik šādu plānu nav.

Dombrovskis tieši neatbildēja uz jautājumu, vai eiro ieviešana pret sabiedrības gribu neradīs problēmas. Viņš uzsvēra, ka no valdības un Finanšu ministrijas puses būs nepieciešama aktīva skaidrošana par eiro ieviešanas nepieciešamību. Šajā ziņā būtisks būšot arī uzņēmēju atbalsts.

Latvija faktiski jau lielā mērā ir eirozonā

Politiķis atzīmēja, ka Latvija faktiski jau lielā mērā ir eirozonā, jo šai valūtai ir plašs lietojums, tikai Latvija nepiedalās eirozonas lēmumu pieņemšanā.

Kā ziņots, valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas izstrādāto eiro ieviešanas likumprojektu, kas regulēs lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodu, abu valūtu paralēlās atspoguļošanas periodu, skaidrās naudas nomaiņu ar eiro un citus jautājumus.

Preču un pakalpojumu cenu un tarifu paralēlās atspoguļošanas periods latos un eiro sāksies trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas un ilgs sešus mēnešus pēc tās, teikts likumprojektā.

Savukārt abu valūtu vienlaicīgas apgrozības periods būs divas nedēļas, sākot ar eiro ieviešanas dienu. Vienlaicīgas apgrozības periodā, saņemot maksājumu latos, atlikumu izdos eiro. Sākot ar eiro ieviešanas dienu, bankomātos netiks izsniegti lati.

Beidzoties vienlaicīgās apgrozības periodam, eiro būs vienīgais likumīgais maksāšanas līdzeklis, aizstājot latus grāmatvedības uzskaitē.

Komentāri (111)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu