Latvieša izgudrotais lietus slāpētājs iegūst sudrabu Ženēvā (233)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Vai zināt, kas ir lietus slāpētājs? Kāds latvietis, mēģinot cīnīties ar apkārtējiem trokšņiem, par tā izgudrošanu nu guvis starptautisku atzinību. Par savu jaunievedumu Normunds Tukišs dalījies iespaidos arī ar saviem draugiem, kuri pamudinājuši viņu rīkoties.

Līdz šādam izgudrojumam Normunds Tukišs nonācis, praktisku apsvērumu vadīts, jo pirms 15 gadiem, kad bija savainojis ausi, pat niecīgākie lietus radītie trokšņi aiz loga radījuši viņam diskomfortu, īpaši jau nakts laikā.

Izmēģinājis neskaitāmus variantus, kā cīnīties ar šo problēmu, viņš kādā izstādē nejauši uzgājis materiālu (tas vizuāli mazliet atgādina sūkli), ko izmanto ūdens filtrācijai, un momentā iedomājies – nedaudz pārveidojot, varētu izklāt uz savas palodzes. Un tiešām – kopš tā laika lietus izraisītie trokšņi vairs nav sagādājuši problēmas.

«Tā lieta strādā. Ne jau es vienīgais esmu tik jokains,»

viņš saka. Par savu jaunievedumu Tukišs dalījies iespaidos arī ar saviem draugiem, kuri pamudinājuši viņu rīkoties. Tā nu sākti dažādi eksperimenti ar šo materiālu, veikti mērījumi, bet pēc nonākšanas mediķu aprūpē pērnruden, kad lietus trokšņu dēļ viņam nebija normāla naktsmiera, jaunais izgudrotājs nolēmis, ka jārīkojas.

Šādi izskatās palodze, kas noklāta ar lietus slāpētāju
Šādi izskatās palodze, kas noklāta ar lietus slāpētāju Foto: No personīgā arhīva

Pakonsultējoties ar paziņām, nolemts pieteikt lietus slāpētāju (angliskais produkta nosaukums - «Quiet Windowsill») prestižajai jaunievedumu izstādei Ženēvā, kuru Tukišs veselības problēmu dēļ apmeklēt nevarēja. Liels bijis pārsteigums, uzzinot, ka būvniecības kategorijā (apbalvojumi dalās vairākās), viņš saņēmis prestižo sudraba medaļu un interesenti latviešu stendu esot burtiski «gāzuši apkārt».

Tukišs saņēmis vairākus piedāvājumus no ārvalstīm, taču tirgošanu gatavojas sākt vien tagad tā iemesla dēļ, ka viss gads pavadīts dažādu ar patentēšanu saistītu formalitāšu kārtošanā.

Paralēli tam viņš pētījis arī trokšņu ietekmi uz veselību un, izskatot dažādu valstu pētījumus, izrādījies, ka pilsētas trokšņi atstāj visai nopietnu iespaidu un spēj izraisīt pat sirds un asinsvadu slimības. Tāpat pētījumos pierādīts, ka lietus laikā fona troksnis palielinās par 50% un var sasniegt pat 60 decibelus.

«Neviens nebija iedomājies, ka šo trokšņu var arī nebūt, – visi tos pieņem kā pašsaprotamu lietu,» teic izgudrotājs. Par produktu, kura cena varētu būt ap 10 latiem, ieinteresējusies arī kāda ASV veikalu ķēde, un izskatās, ka nākotnē Tukišam, kurš nodarbojas ar konsultēšanu elektrības pārdošanā, lietus trokšņu slāpētāji, kas tagad ir hobijs, kļūs par biznesu.

Komentāri (233)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu