Piebalgs: Pievienošanās eirozonai ir pareizs solis (80)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pievienošanās eirozonai 2014.gadā ir pareizs solis un valdībai jāmēģina par to pārliecināt iedzīvotājus, uzskata Eiropas Savienības (ES) attīstības komisārs Andris Piebalgs.

Atbalsta Latvijas pievienošanos eirozonai

Piebalgs uzsvēra, ka viņš ļoti atbalsta Latvijas pievienošanos eirozonai, arī no tautsaimniecības viedokļa Latvijai esot labāk būt eirozonā.

«Es neredzu nevienu mīnusu situācijā, ja pievienosimies eirozonai,» norādīja Piebalgs.

Viņš gan piebilda, ka risks varētu būt pārtikas cenu pieaugums, tāpēc valdībai jāseko, lai pārejas periodā nenotiktu preču sadārdzināšanās.

Tomēr šis risks ir ļoti neliels, jo lats jau tagad ir piesaistīts eiro, skaidroja ES komisārs. Vairāk nekādu risku nav, akcentēja Piebalgs.

Valsts ir cietusi no banku nestabilitātes

Viņš uzskata, ka arī banku savienības izveide Latvijai noteikti nākšot par labu, jo valsts ir cietusi no banku nestabilitātes. Vēl viens uzraugs virs citiem uzraugiem nekad nenāk par sliktu, norādīja Piebalgs.

Viņš pauda viedokli, ka arī Eiropas Stabilitātes mehānismā, ja tāds tiek radīts, piedalīties ir pareizi, jo sliktākā situācijā mēs paši varam no tā iegūt.

Nekad nevar būt pārliecināts, ka mums vairs nevajadzēs palīdzību, un, lai iegūtu palīdzību, jābūt gatavam to sniegt,

sacīja Piebalgs. Turklāt ir iespējams, ka šo mehānismu ilgāku laiku nevajadzēs lietot, ja krīze būs pārvarēta.

Vienlaikus Piebalgs vērsa uzmanību uz to, ka Latvija ir ES dalībvalsts un sasaiste starp eirozonu un ES ir ļoti cieša. Arī Igaunija jautājumā par iestāšanos eirozonā varētu mums kalpot par paraugu, turklāt esam neliels reģions, tāpēc mums ir izdevīgi būt eirozonā, rezumēja Piebalgs.

Kā ziņots, eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā pašlaik ir 2014.gada 1.janvāris.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu