Merkele: grieķiem ir jāturpina grūtais taupības ceļš (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Grūtais taupības pasākumu ceļš ir labākā iespēja parādu krīzes māktajai Grieķijai pārvarēt ekonomisko krīzi, otrdien paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele, kas ieradusies vizītē Atēnās.

«Esmu dziļi pārliecināta, ka šis smagais ceļš ir tā vērts un Vācija vēlas būt [Grieķijai] laba partnere [šajā ceļā],» viņa norādīja.

Merkele arī atzinīgi novērtēja Grieķijā sākto reformu kursu un atkārtoti apliecināja, ka vēlas Grieķijas palikšanu eiro zonā.

«Daudz kas [Grieķijā] ir sasniegts. [Taču] darāmā vēl ir daudz, un Vācija un Grieķija [pie tā] strādās cieši kopā,»

uzsvēra kanclere.

Sarunā ar žurnālistiem pēc tikšanās ar Grieķijas premjeru Antoni Samaru viņa pastāstīja, ka abas amatpersonas esot vienojušās, ka līdzās taupības pasākumiem un strukturālām reformām valstī ir jāveic arī ekonomikas izaugsmi stimulējoši pasākumi.

«Tāpēc mēs darīsim visu iespējamo, lai nodrošinātu Grieķijai piekļuvi Eiropas Investīciju bankas finansējumam,» teica Vācijas kanclere.

Grieķija solījumu turēšot

Savukārt Samars sacīja, ka Grieķija ir gatava turēt savus solījumus un pārvarēt krīzi. «Grieķijas iedzīvotāji pašlaik asiņo, taču viņi ir apņēmušies uzvarēt konkurences cīņā,» viņš pauda.

Pagājušajā nedēļā Samars brīdināja, ka Grieķija stāv bezdibeņa malā, jo nākammēnes tās budžetā beigsies nauda algām valsts sektorā strādājošajiem, pensijām un citiem maksājumiem.

Merkele Grieķiju apmeklē pirmoreiz kopš tās ekonomiskās krīzes sākuma 2010.gadā. Vācijas kancleres vizītes laikā protesta akcijā

Atēnu centrā pulcējušies desmitiem tūkstoši cilvēku, jo uzskata, ka tieši viņa bijusi iniciatore taupības pasākumiem,

kuru dēļ krasi pasliktinājusies Grieķijas iedzīvotāju labklājība.

Bažas, ka ES atkal būs jāpiešķir Grieķijai finanšu līdzekļi

Pēdējā laikā ir izraisījušās bažas, ka ES galu galā būs spiesta atkal piešķirt Grieķijai jaunus finanšu līdzekļus, lai nepieļautu tās bankrotu.

Grieķijai, kur jau divus gadus īstenoti taupības pasākumi, starptautiskie aizdevēji pieprasa 2013.–2014.gadā samazināt tēriņus vēl par 11,5 miljardiem eiro (astoņiem miljardiem latu), lai Atēnas nezaudētu piekļuvi ES un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumam.

Sagaidāms, ka ES, SVF un Eiropas Centrālā banka šomēnes paziņos, vai Grieķijā reformu un taupības jomā gūts pietiekams progress, lai valsts varētu dabūt kārtējo maksājumu 31 miljarda eiro (21,8 miljardu latu) apmērā no 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) vērtās aizdevuma paketes. Ja atzinums būs negatīvs, nākammēnes Grieķija, iespējams, vairs nevarēs sevi finansēt.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu