Premjers: ZZS ir nekonsekventa jautājumā par eiro ieviešanu (16)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) prasību eiro ieviešanai rīkot tautas nobalsošanu vērtē kā nekonsekventu, jo šis politiskais spēks ir bijis klāt visos lēmumos par eiro ieviešanas datuma noteikšanu un iepriekš nekādas pretenzijas nav izvirzījis, otrdien žurnālistiem pavēstīja premjers.

«Valdība neatbalsta šo iniciatīvu, pirmkārt, tādēļ, ka tad, kad mēs stājāmies Eiropas Savienībā (ES), mēs, izpildot Māstrihtas kritērijus, jau referendumā nobalsojām arī par iestāšanos eiro zonā. Otrkārt, es šeit redzu lielu ZZS nekonsekvenci, jo ZZS ir bijusi klāt visos lēmumos, kur līdz šim ir lemts par šo eiro ieviešanas mērķa datumu, kas ir 2014.gada 1.janvāris,» teica Dombrovskis un piebilda, ka šis datums ir noteikts jau pirms vairākiem gadiem, tostarp dokumentos par vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Premjers arī atzina, ka ZZS «līdz šim arī priekšvēlēšanu retorikā skaidri norādīja, ka atbalsta eiro ieviešanu 2014.gada 1.janvārī, un tagad pēkšņi ir mainījusi viedokli».

Dombrovskis uzsvēra, ka, atskatoties uz citu valstu pieredzi, kuras arīdzan iestājās ES 2004.gadā, nevienā no piecām eiro jau ieviesušajām valstīm papildu tautas nobalsošana nav rīkota.

Jau ziņots, ka ZZS Saeimas frakcijas deputāti sagatavojuši un iesnieguši parlamenta prezidijam likumprojektu «Par eiro ieviešanas termiņu», kurā paredzēts, ka eiro ieviešanas termiņu nosaka Saeima, nevis valdība un tas ir izlemjams tautas nobalsošanā. Likumprojektā teikts, ka eiro varēs ieviest, ja balsotāju skaits būs vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un ja vairākums būs balsojis par Saeimas ierosināto eiro ieviešanas termiņu.

Vēstīts arī, ka Latvija plāno ieviest eiro no 2014.gada.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu