Lielveikali varētu svētdienās nestrādāt? (681)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs rosinājis diskusiju par lielveikalu darba laiku. Viņš Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos atgādināja, ka svētdienas nevajadzētu pavadīt lielveikalos, bet veltīt Dievam, ģimenei un atpūtai. Arī daļa tirgotāju piekrīt, ka cilvēkiem svētdienas nevajadzētu pavadīt lielveikalos.

Svētdienas nevajadzētu pavadīt lielveikalos

Tirdzniecības uzņēmuma «Maxima Latvija» Zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Gulbe TVNET skaidroja, ka veikalu tīkls «Maxima» līdzīgi arhibīskapam-metropolītam Stankevičam uzskata, ka cilvēkiem svētdienas nevajadzētu pavadīt lielveikalos.

«Mēs kā pārtikas tirgotāji vienkārši dodam iespēju cilvēkiem iespējami ātri, ērti un kvalitatīvi sagādāt pārtiku vai nu svētdienas mielastam ģimenes lokā vai bieži vien visai nākamajai nedēļai. Katrā ziņā iepirkšanās laiks «Maximā» nav ilgs, un veikala apmeklējums netraucē veikt citus svētdienā paredzētos darbus vai atpūsties.»

Tirgotāja pārstāve pauda uzskatu - ja svētdienās veikalus tomēr slēgtu, lielākie zaudētāji, protams, būtu pircēji, īpaši tie cilvēki, kuri darba dienās intensīvi strādā.

Viņiem būtu grūtāk atrast laiku, lai iegādātos pārtiku.

Savukārt SIA «Rimi Latvia» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere TVNET norādīja, ka veikalu darba laiku - kurās dienās un cik ilgi veikals strādā - nosaka pircēju izvēle.

«Pircējs vienmēr var izvēlēties gan veikalu, gan laiku, kad veikt pirkumus. Svētdienās mēs strādājam, jo cilvēki vēlas šajā dienā iepirkties. Novērojam, ka daudzi cilvēki brīvdienu nogalē vēlas iegādāties pārtiku jaunajai darba nedēļai.

Pārtikas iegādei nepatērē daudz laika

Turklāt pārtikas iegāde nepatērē ļoti daudz laika - tā aizņem vidēji 30 minūtes, jo veikalu darbs tiek organizēts tā, lai iepirkšanos būtu iespējams veikt ātri un ērti.

Savukārt darbiniekiem ir maiņu grafiks. Iespējams, šonedēļ darbs ir brīvdienā, bet nākamreiz svētdiena būs brīva. Iespēju robežās, plānojot darba laikus, tiek ņemtas vērā arī darbinieku vēlmes attiecībā uz vēlamajām brīvdienām.»

Bet vairums no «Snapshots» aptaujātajiem cilvēkiem šonedēļ pauda pārliecību, ka lielveikaliem būtu jāstrādā svētdienās. Tā uzskata 83% respondentu. Turklāt gandrīz puse aptaujāto ir pārliecināti, ka jāstrādā visiem lielveikaliem, bet 35% - ka vismaz daļai.

Katrs astotais uzskata, ka lielveikali svētdienās varētu nestrādāt.

Lielāku nepieciešamību pēc lielveikalu darba svētdienās izjūt pilsētnieki, ļaudis ar vidēji zemiem un zemiem ienākumiem, kā arī krievu vai citas tautības pārstāvji.

Vēlas piesaistīt ļaudis ticībai

Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks sarunā ar TVNET katoļu baznīcas vadītāja priekšlikumu svētdienās aizvērt lielveikalus nosauca par muļķīgu. Viņš tam neredzot pamatojumu. Tikpat labi veikali varētu nestrādāt sestdienās, kad ebreji atpūšas.

Viņš pauda viedokli, ka arhibīskaps-metropolīts Stankevičs ar šo iniciatīvu vēlas vairāk cilvēku «iedabūt» baznīcās, kas savā veidā konkurē ar izpriecām tirdzniecības centros.

Portāls TVNET jau vēstīja par Stankeviča aicinājumu svētdienas nepavadīt lielveikalos, bet veltīt Dievam, ģimenei un atpūtai. Arhibīskaps Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos aicināja cilvēkus pārdomāt, kā viņi izmanto svētdienu.

Ja tur neatliek laika Dievam, ģimenei un atpūtai, tad nav jābrīnās, ka dzīvē trūkst patiesa prieka,

jo arvien vairāk sāk akumulēties iekšēja spriedze un nogurums, arvien grūtāk kļūst atrauties no ikdienas rūpēm un paraudzīties uz savu dzīvi no putna lidojuma,» sacīja Stankevičs.

Viņš akcentēja, ka valsts ar spēcīgāko ekonomiku Eiropā - Vācija - tomēr nebaidās sestdienas pēcpusdienā aizslēgt visus veikalus un turēt tos aizslēgtus līdz pirmdienai, ļaujot cilvēkiem atpūsties un piedalīties dievkalpojumā. "Ņemsim no vecajām Eiropas Savienības valstīm pozitīvos piemērus un to, kas veicina cilvēka personības daudzpusīgu uzplaukumu,» mudināja arhibīskaps.

Foto: snapshots
Komentāri (681)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu