Somijas ministrs: Jebkurš laiks ir īstais, lai Latvija pievienotos eirozonai (27)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jebkurš laiks ir īstais, lai Latvija pievienotos eirozonai, intervijā sacīja Somijas Eiropas Savienības (ES) lietu un ārējās tirdzniecības ministrs Aleksandrs Stubs.

Stubs uzskata, ka Latvija eirozonai var pievienoties, neskatoties uz šobrīd tajā valdošo krīzi.

Atbildot uz jautājumu, vai Latvijai jāpievienojas eirozonai pat par spīti tur šobrīd valdošajai situācijai, Somijas ministrs sacīja: «Par spīti visam. Protams, šī ir dziļākā krīze, kādu eiro piedzīvojis. Bet es domāju, ka mēs sākam zaudēt perspektīvu.

Padomājiet tik, kādas vien valūtas svārstības ir piedzīvojušas Eiropas valstis. Somija pirms dalības eirozonā ir devalvējusi savu marku vismaz desmit reizes. Šī ir jaunas valūtas krīze, kurai pagaidām vēl nav iestrādāti instrumenti grūtību pārvarēšanai. Tomēr, raugoties perspektīvā,

Latvijai šis ir īstais brīdis, lai iestātos eirozonā.

Somijas ministrs uzskata, ka Latvija jau patlaban iegūst no eiro, jo daudzas nacionālās valūtas, neraugoties uz to, vai tās ir piesaistītas eiro vai nav, atrodas zem sava veida lietussarga. «Ieguvumi, kurus baudīja Somija, ieviešot eiro, bija zemas procentu likmes, zems bezdarbs, bet pats galvenais ieguvums - pieauga mūsu ietekme. Somija nekad nav bijusi tik ietekmīga ES lēmumu pieņemšanā, kāda tā ir tagad,» sacīja Stubs, paužot pārliecību, ka

Latvijas ieguvumi eirozonā būs līdzvērtīgi.

Raksturojot eirozonas nākotni, Stubs sacīja, ka ir optimists un Eiropas vienotā valūta ir pārāk vērtīga, lai no tās atteiktos. «Šobrīd, notiekošo ap eiro var raksturot kā sava veida histēriju, par kuras uzturēšanu «rūpējas» politiķi, baņķieri un žurnālisti. Bet es esmu pārliecināts, ka eiro turpinās pastāvēt un mēs esam gatavi nākotnes pārbaudījumiem.»

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu