Eiro ieviešana Latvijai izmaksās 384 miljonus latu (141)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiro ieviešana Latvijas nodokļu maksātājiem izmaksās 384 miljonus latu, secināts finanšu konsultācijas uzņēmuma «Laika stars» pētījumā «Eiro - drauds ekonomikai vai tās veicinātājs». Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis uzsvēra, ka ir ļoti būtiski nošķirt eiro ieviešanas izmaksas no tām izmaksām, ko Latvija veiks kā eirozonas dalībvalsts. Eiro ieviešana valstij izmaksās 8,7 miljonus latu.

(Pievienots video).

«Laika stara» valdes priekšsēdētāja Jeļena Loseva stāstīja, ka Eiropas Stabilitātes mehānisma ietvaros Latvijai piecu gadu laikā būs jāiemaksā 144,2 miljoni latu jeb 28,8 miljoni latu gadā. Tāpat, pēc Finanšu ministrija informācijas, valsts pārvaldes informācijas sistēmu pielāgošana izmaksās 3,1 miljonu latu, naudas apmaiņas un bezskaidras naudas ieviešana - 3,9 miljonus latu, sabiedrības informēšana un komunikācijas pasākumi - 1,4 miljonus latu, nefinanšu uzņēmumu un patērētāju informēšana - 200 000 latu.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas informācija liecina, ka pašvaldību informācijas sistēmu pielāgošana eiro ieviešanai izmaksās 1,3 miljonus latu.

«Laika stars» aplēsis, ka Latvijas uzņēmējiem pāreja uz eiro kopumā izmaksās aptuveni 230 miljonus latu. Pēc Losevas sacītā, šīs izmaksas lielākoties saistītas ar izmaiņu veikšanu informācijas sistēmās, klientu informēšanu, cenu nomaiņu utt.

Lielākais - iemakaas eirozonā

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis uzsvēra, ka ir ļoti būtiski nošķirt eiro ieviešanas izmaksas no tām izmaksām, ko Latvija veiks kā eirozonas dalībvalsts. Eiro ieviešana valstij izmaksās 8,7 miljonus latu. Kad Latvija būs pievienojusies eirozonai, mūsu valstij būs saistoši arī maksājumi Eiropas Stabilitātes mehānismā, kas būs 144,2 miljoni latu piecu gadu laikā, taču šī summa nav eiro ieviešanas izmaksas.

Jarockis arī norādīja: ja Latvija jau būtu bijusi eirozonā, tad no valsts budžeta savulaik nebūtu vajadzējis glābt «Parex banku», jo būtu pieejama nauda no Eiropas Centrālās bankas. Eiropas Stabilitātes mehānisms ir avots, no kura nepieciešamības gadījumā var saņemt palīdzību. To veido visas eirozonas dalībvalstis. Iemaksas Eiropas Stabilitātes mehānismā ir jānošķir no eiro ieviešanas izmaksām, uzsvēra Finanšu ministrijas pārstāvis.

Jau ziņots, ka Latvijai pāreja uz eiro izmaksās 8,7 miljonus latu, stāstīja Latvijas eiro projekta vadītāja Dace Kalsone.

Galvenās ieviešanas pozīcijas

Galvenās pozīcijas saistītas ar tiem papildu materiālajiem līdzekļiem, kas nepieciešami, lai sagatavotu valsts informācijas sistēmas eiro ieviešanai, nodrošinātu finanšu pakalpojumu pieejamību un veiktu komunikācijas kampaņu.

Savukārt pēc iestāšanās eirozonā Latvijai būs jārēķinās ar zināmu līdzekļu novirzīšanu eirozonas finanšu grūtībās nonākušo valstu glābšanai. Pēc Kalsones sacītā, Latvijai, pievienojoties eirozonai un iestājoties Eiropas Stabilitātes mehānismā (ESM), piecus gadus piecos maksājumos būs jāveic iemaksas ESM kapitālā, kas Latvijai varētu būt apmēram 144,2 miljoni latu jeb 28,8 miljoni latu gadā piecu gadu garumā.

Latvija kļuva par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti 2004.gada 1.maijā, pamatojoties uz sabiedrības balsojumu referendumā. Iestāšanās līgums ES paredz arī to, ka Latvijā tiks ieviests eiro. Taču, lai eiro ieviestu, Latvijai ir jāatbilst vairākiem ekonomiskiem kritērijiem, ko 1992.gadā Māstrihtā noslēgtajā līgumā noteikušas ES dalībvalstis.

Māstrihtas kritēriji paredz, ka valsts budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta (Latvijā 2011.gadā tas bija 3,5% no IKP), valdības kopējais parāds nedrīkst pārsniegt 60% no IKP (Latvijā pērn - 44,7% no IKP), ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk nekā par diviem procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās procentu likmes ir viszemākās, un inflācijas līmenis nedrīkst vairāk nekā par 1,5 procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās inflācija ir viszemākā (Latvijas gada vidējā inflācija šā gada martā bija 4,2%).

Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā pašlaik ir 2014.gada 1.janvāris.

Komentāri (141)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu