«Statoil» biznesa centrs Rīgā ir bākuguns citiem skandināviem (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Statoil Fuel & Retail» biznesa centra atklāšana Rīgā ir kā bākuguns un signāls citiem Skandināvijas investoriem un pašam «Statoil» attīstīt savu biznesu tieši Latvijas galvaspilsētā. To šodien centra atklāšanā uzsvēra finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Viņš skaidroja, ka «Statoil» ir viens no valsts lielākajiem nodokļu maksātājiem un starptautisks uzņēmums ar labu reputāciju, tāpēc tā darbības paplašināšana Latvijā esot īpaši nozīmīga.

Vilks par šo projektu esot dzirdējis pirms 2,5 gadiem, kad Latvija bija krīzē, un tagad esot gandarīts, ka centrs tomēr atklāts un Latvija tikusi ārā no krīzes laikā, kad citas Eiropas valstis tikai uzsāk konsolidācijas pasākumus. «Esam cikla priekšā vairumam Eiropas valstu,» sacīja ministrs, norādot, ka Latvija domā par ekonomisko izaugsmi, kamēr citi - par konsolidāciju.

Ministrs arī izteica pārliecību, ka visdinamiskāk attīstītais reģions būs ap Baltijas jūru. Laba kombinācija esot potenciāli augošais Baltijas tirgus un Skandināvijas uzņēmēju pieredze.

Investoru cerības ir attaisnojušās

«Latvija Statoil» vadītāja Ilze Siliņa norādīja, ka jaunā centra atklāšana tiek uztverta kā novērtējums «Statoil» jau sasniegtajam Latvijā.

«Statoil Fuel & Retail» izpilddirektors Jakobs Šrams skaidroja, ka centra izveide ir loģisks solis «Statoil Fuel & Retail» kopējā attīstībā. Centrs tiekot veidots, koncentrējoties uz standarta pakalpojumu sniegšanu vienā valstī, lai optimāli izmantotu resursus. Centrs esot pierādījums veiksmīgai uzņēmuma darbības optimizācijai Eiropas līmenī.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora vietnieks Māris Ēlerts savukārt norādīja, ka centra izveide ir vēl viens pozitīvs notikums, kas apliecina vienota ekonomiskā reģiona veidošanos ap Baltijas jūru. Latvijā pakāpeniski veidojoties jauna industrija - ārpakalpojumu un biznesa pakalpojumu centru industrija. Latvijas ekonomikai šī nozare esot pozitīva ar to, ka rada jaunas darba vietas, praktiski visa pievienotā vērtība paliek Latvijā un pakalpojumu centri nerada nekādu būtisku piesārņojumu.

No Latvijas puses - svarīgi potenciālajiem darbiniekiem nodrošināt kvalitatīvu izglītību - nozare prasa zināšanas grāmatvedībā, finansēs, informācijas tehnoloģijās apvienojumā ar labām kaimiņvalodu zināšanām.

Rīga - izdevīgākā alternatīva

«Statoil Fuel & Retail» pārstāvji uzsver, ka, konkurējot ar Tallinu, Varšavu un Viļņu, Rīga izvēlēta kā ekonomiski, ģeogrāfiski un cilvēkresursu pieejamības ziņā izdevīgākā alternatīva. Tas ilgtermiņā nodrošinās finanšu, grāmatvedības un personālvadības pakalpojumus uzņēmuma pārstāvniecībām astoņās valstīs - Dānijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Krievijā. Patlaban centrā ir nodarbināti jau vairāk nekā 50 darbinieki, un jaunu darba vietu veidošana turpinās.

Latvijas galvaspilsēta par «Statoil Fuel & Retail» biznesa centra atrašanās vietu ir izvēlēta, pateicoties pilsētas pieejamībai un veiksmīgai atrašanās vietai, attīstītai infrastruktūrai, kvalificētam personālam ar labām valodu zināšanām, kā arī ekonomiska rakstura priekšrocībām. Atšķirības starp kandidātu pilsētām darbaspēka zināšanu un izmaksu ziņā neesot lielas, taču dažādu faktoru kombinācijā vispārliecinošākie rezultāti bija tieši Rīgai.

Strādātgribošajiem jāzina valodas

Patlaban «Statoil Fuel & Retail» jau ir nokomplektējis daļu biznesa centra komandas, taču tiek meklēti arī jauni speciālisti. Viens no galvenajiem jauno darbinieku atlases kritērijiem ir attiecīgo valstu valodu zināšanas kombinācijā ar specifiskām zināšanām dažādās finanšu nozarēs, lai nodrošinātu veiksmīgu komunikāciju un kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu.

Birojs atrodas Rīgā, Duntes ielā 6, kur patlaban jau atrodas «Latvija Statoil» birojs un «Statoil Fuel & Retail» degvielas piegāžu plānošanas centrs. Jaunajā centrā strādās ap 100 finanšu, grāmatvedības, personāla atlases un citu jomu speciālistu.

«Latvija Statoil» ir daļa no «Statoil Fuel & Retail», kas ir vadošais Skandināvijas autotransporta degvielas mazumtirgotājs ar vairāk nekā 100 gadu darba pieredzi. Uzņēmumam ir plašs mazumtirdzniecības tīkls Skandināvijā, Polijā, Baltijas valstīs un Krievijā, ko veido aptuveni 2300 pilna servisa vai automatizētās uzpildes stacijas.

Citu «Statoil Fuel & Retail» produktu vidū ir stacionārā enerģija, degviela jūras transportam, aviācijas degviela, smērvielas un ķīmikālijas. Eiropā «Statoil Fuel & Retail» pārvalda 12 bāzes termināļu, aptuveni 400 autocisternu un 50 degvielas uzglabāšanas noliktavu astoņās valstīs. Turklāt uzņēmums piegādā aviācijas degvielu 85 lidostām deviņās valstīs, kā arī ražo un pārdod 750 dažādus smērvielu produktus.

«Statoil Fuel & Retail» nodarbina aptuveni 17 000 cilvēku, tai skaitā arī «Statoil» franšīzes staciju darbiniekus. Ap 2400 cilvēku strādā uzņēmuma birojos, termināļos un noliktavās.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu