Latvijas degvielas tirgus konsolidācijas process turpināsies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas degvielas tirgus konsolidācijas process turpināsies, un, visticamāk, tiem tirgotājiem, kuriem ir mazāk par desmit degvielas uzpildes stacijām (DUS), agrāk vai vēlāk nāksies kooperēties ar lielākajiem tirgus spēlētājiem. Šādu viedokli pauda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Viņš skaidro, ka konsolidācijas process degvielas tirgū turpinās jau vairākus gadus, lielākajiem tirgus spēlētājiem pārņemot mazo spēlētāju DUS. Tas notiekot, gan apvienojoties, gan slēdzot nomas un franšīzes līgumus. Tāpat savā starpā apvienojoties mazākie spēlētāji. Piemēram, ja 2006.gadā bija izsniegtas 206 mazumtirgotāju licences, tad patlaban - 142. Tas gan nenozīmējot, ka samazinās DUS skaits, bet mazāk paliek tirgus spēlētāju.

Konsolidācijas procesi esot izskaidrojami ar mazo rentabilitāti. "Ar mazu uzcenojamu var izdzīvot uz apgrozījuma rēķina," skaidro Stirāns.

Patērētājam izdevīgāk, ka konkurentu vairāk

No patērētāja viedokļa labāk esot liels skaits spēlētāju - jo vairāk konkurentu, jo drošāk. Vienlaikus eksperts gan uzsver, ka arī patlaban tirgū konkurence ir pietiekama un tā saasinās jau ieminētās mazās rentabilitātes dēļ.

Jauni lielie spēlētāji, visticamāk, šajos ekonomiskajos apstākļos tirgū neienākšot, lai gan par to agrāk runāja, piemēram, Polijas uzņēmums un "Mažeiķu naftas" īpašnieks "Orlen". Lai ienāktu tirgū, esot nepieciešamas lielas investīcijas, bet pie mazas rentabilitātes uzņēmēji acīmredzot neesot ieinteresēti to darīt.

Tirgū var palikt tikai 3 spēlētāji

Stirāns tīri teorētiski pieļauj, ka Latvijas tirgū varētu palikt tikai trīs lielie spēlētāji, taču, visticamāk, palikšot visi pirmajā desmitniekā esošie vai tie, kuriem ir vairāk nekā desmit DUS.

Kā ziņots, pēdējā laikā ir notikuši vairāki darījumi, kas liecina par degvielas tirgus konsolidāciju.

Degvielas tirgotājs SIA "Ziemeļu nafta" noslēdzis līgumu ar SIA "Liepiņš" un turpmākos desmit gadus nomās visas piecas tās DUS. Apvienošanās darījums par divām DUS noslēgts starp degvielas tirgotājiem SIA "LUKoil Baltija R" un SIA "Augstceltne".

Līdz rudenim piecas DUS "Kurši" sāks darbu ar "Statoil" zīmolu, jo ir noslēgts franšīzes sadarbības līgums, kuru parakstīja SIA "Augstceltne" un SIA "Latvija Statoil".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu