Kritums pasaulē ietekmē arī Latviju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja ASV piedzīvo recesiju, Latvijai no tā labāk nepaliek. Tā ziņas par strauju kritumu pasaules fondu tirgos sarunā ar portālu TVNET komentēja "Finasta Asset Management" valdes loceklis, fondu pārvaldnieks Andrejs Martinovs. Viņš atgādināja, ka Latvijas ekonomika ir diezgan atkarīga no pasaules, tostarp ASV ekonomikas.

Biržas "NASDAQ OMX Riga" Komunikāciju nodaļas vadītājs Āris Dreimanis portālam TVNET skaidroja, ka visi akciju tirgi pasaulē ir savstarpēji saistīti un notikumi vienā ietekmē citus.

"Ja globālajiem investoriem rodas šaubas par ekonomikas attīstību, tas atspoguļojas akciju cenās arī citos tirgos." Tagadējā situācijā investori steidz akcijas pārdot, bet, ja tirgū valda pozitīvs noskaņojums, ieguldītāji cenšas vairāk pirkt un cenas aug.

"Tas kas notiek pasaulē, kā vienmēr, arī šodien ietekmē Baltijas tirgu," viņš teica un Baltijas tirgu raksturoja ar vairākiem rādītājiem.

Tikai divu uzņēmumu akcijām šodien kāpušas cenas.

Viens uzņēmums ir "Liepājas metalurgs", bet otrs - Lietuvas dzirkstošā vīna ražotājs. 53 no kopumā 85 uzņēmumiem cenas ir kritušās.

Tai pašā laikā šodien Baltijas fondu tirgū ir lielāka aktivitāte nekā līdzīgās vasaras dienās. Lielākais apgrozījums bijis "Olainfarm" daļām.

Arī Martinovs atgādināja, ka Latvijas tautsaimniecība un fondu tirgus ir diezgan atkarīgs no pasaules, tostarp ASV ekonomikas.

Ja ASV piedzīvo recesiju, Latvijai no tā labāk nepaliek.

Ziņas no ASV Latviju ietekmē gan investoru, gan vienkārši iedzīvotāju līmenī.

Fondu pārvaldnieks akcentēja, ka pasaules fondu tirgos patlaban valda bailes un panika. Vairāki investori paniski cenšas pārdot savas akcijas un iegūt naudu. Iemesls šīm bailēm saistīts ar bažām par ekonomikas recesijas atsākšanos, problēmām ar ASV parādu, kā arī pēdējā laika notikumiem Eiropā.

"Šobrīd sakoncentrējušās negatīvās ziņas," viņš sacīja un piebilda, ka to rezultātā tirgi piedzīvo kritumu visā pasaulē.

Latviju finanšu vīruss sasniedz ar nelielu nobīdi.

Martinovs rezumēja, ka pēdējā laika notikumi ietekmē ikvienu pasaules investoru un tādēļ tiem vajadzētu sekot līdzi.

Kritums vērojams arī Baltijas biržās

Portāls TVNET jau vēstīja, ka pasaules fondu tirgū piektdien turpinājās straujā lejupslīde, ko ceturtdien izraisīja bažas par ASV ekonomikas atveseļošanās noturību un eirozonas parādsaistību krīzi.

Baltijas valstu investoriem pievienojoties ārvalstu kolēģu bažām par globālās ekonomikas perspektīvām, lejupslīde piektdien reģistrēta arī Baltijas valstu fondu biržās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu