Azartspēļu nozarei ir spēcīgs lobijs un "melnās kases" (30)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Azartspēles kā lāpa deg visā Latvijā, bet pēdējo trīs gadu laikā nav uzlikts neviens papildu nodoklis. Tātad kāds viņus lobē! Slepkavība Jēkabpilī nav pirmais gadījums, tās ir sekas. Atbildība par to ir jāuzņemas Finanšu ministrijai un Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijai (IAUI)," sacījis Dāvis.

Azartspēļu nozarei ir spēcīgs lobijs, jo pēdējo gadu laikā tai nav uzlikts neviens papildu nodoklis, laikrakstam "Neatkarīgā" norādījis bijušais "Admirāļu kluba" īpašnieks Jānis Dāvis. Viņš norāda, ka pašlaik nedarbojas neviens likums, kas kontrolētu naudas inkasāciju. "Acīmredzot taupības nolūkos spēļu zāles naudu savāc vienā punktā un tikai tad nodod tālāk, jo to var atļauties, - inkasācijas sistēma pie mums nav izstrādāta," saka Dāvis.

Komentējot, vai likuma robu dēļ paveras iespēja netraucēti uzglabāt arī melno kasi, uzņēmējs izsakās lakoniski: "Tas ir 200%!"

Dāvim nav izprotams,

kāpēc alkoholam palielina akcīzi, mediķiem, skolotājiem un policistiem samazina algu, bet azartspēles "kā baltais balodis lido zilās debesīs".

Piemēram, Latvijā par vienu spēļu automātu mēnesī maksā 145 latus, Igaunijā - 200 latus, bet Austrijā - pat 700 latus.

Azartspēļu regulētājs pārmetumus noraida

IAUI Kontroles departamenta direktors Edvīns Priede norāda, ka pašlaik tiek izstrādāta jauna azartspēļu kontroles sistēma. Tai jābūt gatavai līdz 1.jūlijam. "Nedomāju, ka nodokļus pacels, par to vēl spriedīsim. Viss ir sākuma stadijā," saka Priede.

Viņš stāsta, ka inkasācijas likums tagad nav ieviests, jo katra iestāde pati gādā par naudas savākšanu. Agrāk, kad darbojās 1500 azartspēļu vietas, to inkasāciju reglamentēja. Tagad, kad Latvijā darbojas 327 zāles, naudas izņemšana notiek gandrīz katru dienu, tāpēc likums neesot vajadzīgs.

Spēļu zāļu īpašnieku "melnās kases"

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības pārstāvis Andrejs Melnalksnis izsaka versiju par iespējamu melno kasi, kas glabājusies Jēkabpils spēļu zālē.

Viņš savulaik policijas koledžā Kauguros bijis pasniedzējs vienam no uzbrukuma dalībniekiem - Denisam Hristoforidi. "Viņš bija uzcītīgs, nepīpēja, nedzēra. Vēlāk, kad arodbiedrība pārstāvēja abus brāļus tiesā, mums teica par viņu slikto slavu, bet tam nebija nekādu pierādījumu," stāsta Melnalksnis.

Melnalksnis pieļauj, ka par naudas plūsmu un grafiku uzzinājis tieši kāds no brāļiem Hristoforidi, jo viens no viņiem spēļu zālē "Fenikss" Jūrmalā strādājis par apsargu. "Pilnīgi iespējams, ka viņi redzēja, ka tur ir arī nelikumīga nauda, par kuras nolaupīšanu neviens neziņotu," saka Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības pārstāvis.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, Jēkabpils spēļu zāles "Fēnikss" laupīšana notika brīdī, kad spēļu zālē bija ieradušies uzņēmuma inkasenti. Laupītāji naudu salika vairākos maisos, ar kuriem pameta spēļu zāli, taču policistiem pēc apšaudes izdevās viņus aizturēt. Nolaupīto naudu noziedznieki pameta automašīnā "Chrysler Voyager", ar kuru bēga no likumsargiem.

Jēkabpils notikumi

Laupīšanā piedalījās pieci cilvēki - Tukuma policisti brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības "Alfas" darbinieki Arvo Žagars un Leonīds Koņuhovs, kā arī privātpersona Staņislavs Babelis.

Pie Jēkabpils spēļu zāles aplaupītājiem vēlāk atrasti 104 500 lati, liecina SIA "Alfor" finanšu direktores Daces Konrades sniegtā informācija.

Kā ziņots, bruņots laupīšanas uzbrukums spēļu zālei notika otrdien pēc plkst.9. Aizturot uzbrucējus, gāja bojā viens policists, bet vēl seši cilvēki - divi policisti, trīs uzbrucēji un spēļu zāles darbiniek

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu