LAKRA: FM akceptē Hipotēku bankas agresīvo komercpraksi (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Kredītņēmēju apvienība (LAKRA) nosūtījusi vēstuli Finanšu ministrijai kā Hipotēku un zemes bankas kapitāla daļas turētājai, lūdzot sniegt atbildi, kāpēc šī banka, pārskatot aizdevuma līguma nosacījumus kredītņēmējiem, kas bez kavējumiem sedz ikmēneša maksu, vienpusēji palielina pievienotās procentu likmes no 1% līdz 6%, tādējādi veicinot šo kredītņēmēju maksātnespēju. LAKRA lūgusi ministriju sniegt skaidrojumu, vai šāda rīcība būtu uzskatāma par agresīvu komercpraksi.

Apvienība saņēma juridiski korektu, bet cinisku skaidrojumu, kurā Finanšu ministrija apraksta bankas kā komercstruktūras darbību un sniedz norādi, ka "ar aizņēmējiem noslēgtie aizdevuma līgumi nesatur nosacījumus, kas liegtu aizņēmējam izbeigt aizdevuma līgumu pirms termiņa, ja aizņēmējs uzskata, ka Hipotēku bankas piedāvātā procentu likme ir pārmērīgi augsta".

"Cinisms slēpjas faktā: ja vienpusēji pieņemtie uzcenojumi neapmierina klientu, tad uz trīsdesmit gadiem ņemtais kredīts ir jāatmaksā divu mēnešu laikā. Tādā veidā kredītņēmējs tiek novests līdz maksātnespējai, kas nodara reālu kaitējumu Latvijas ekonomikai," uzskata Kredītņēmēju apvienība.

"Tāpēc ir jautājums, kurš šinī valstī domā valstiskos mērogos?" - tā LAKRA valdes priekšsēdētājs Ainārs Gorenko. "Finanšu ministrijas īpašumā esošā banka paaugstina procentu likmi, atņemot cilvēkiem naudu, samazinot iekšējo patēriņu un novedot viņus līdz maksātnespējai. Savukārt tas tiešā veidā ietekmē sociālā sloga pieaugumu pabalstu veidā un samazina ieņēmumus valsts budžetā. Tajā pašā laikā ekonomikas ministrs skandina, ka valstij ir nepieciešams iekšējais patēriņš un "ekonomikas sildīšana".

 Minētajā vēstulē arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pauž viedokli, ka "ilgtermiņa kredīta līgumu procentu likmes maiņa no 1% uz 6% būtu uzskatāma par pamatotu un samērīgu pašreizējā tirgus situācijā". Komentējot šo viedokli, Gorenko uzsver: "FKTK rīcība norāda, ka finanšu institūcijas savu likviditāti un peļņu liek augstāk par valsts un katra indivīda interesēm."

Kopumā Finanšu ministrija vēstulē norāda, ka tai, izvērtējot Hipotēku bankas sniegto informāciju, tās kompetences ietvaros nav pamata uzskatīt, ka Hipotēku bankas rīcība būtu nekorekta vai neatbilstoša pašreizējai starptautiskajai un nacionālajai finanšu tirgus un makroekonomikas situācijai.

"Hipotēku bankas" rīcība, aizdevumu līgumos noteiktajā kārtībā un termiņos pārskatot aizdevumu procentu likmes, nevar tikt uzskatīta par agresīvu komercpraksi. Tomēr LAKRA valdes priekšsēdētājs ir pārliecināts, ka šāda Hipotēku un zemes bankas rīcība tomēr ir uzskatāma par agresīvu komercpraksi, jo pirms trim gadiem kredītņēmējs netika informēts par tādu procentu likmes maiņu un tādējādi tika maldināts.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu