«Pasažieru vilciena» apgrozījums pirmajā pusgadā pieaudzis par 6,3%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

AS «Pasažieru vilciens» šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 32,571 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 6,3% vairāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, savukārt uzņēmuma peļņa pieaugusi par 58,1%, sasniedzot 637 300 eiro, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Kompānija 2017.gada pirmajos sešos mēnešos pārvadājusi 8,267 miljonus pasažieru, kas ir par 2,2% vairāk nekā 2016.gada pirmajā pusgadā, kad «Pasažieru vilciens» pārvadāja 8,086 miljonus pasažieru.

«Pasažieru skaita pieaugums ir panākts ar 2016.gadā ieviestajiem, uz klientu vērstajiem jauninājumiem. Būtiskāko pasažieru skaita pieauguma daļu nodrošināja zonu tarifu sistēmas ieviešana. (..) Ne mazāk svarīgs ir uzlabotais un sabalansētais vilcienu kustības saraksts un ekspreša reisu ieviešana. Tāpat pasažieri augstu vērtē e-biļešu tirdzniecības internetā un mobilo ierīču lietotnē ieviešanu un vienoto biļeti braucieniem vilcienos un autobusos Tukuma pilsētas robežās. Par sniegto pakalpojumu efektivitāti liecina arī maksas pasažieru tirgus daļas pieaugums,» teikts finanšu pārskata vadības ziņojumā.

Pēc kompānijas vadības vēstītā, «Pasažieru vilciena» kopējie ieņēmumi no biļešu tirdzniecības šogad pirmajā pusgadā bija 8,879 miljoni eiro, kas ir par 89 000 eiro mazāk nekā 2016.gada pirmajā pusgadā, taču, ņemot vērā, ka 2016.gada februārī bija 29 dienas, pēc attiecīgas korekcijas samazinājums ir 45 000 eiro. Tāpat salīdzinoši nelabvēlīgo laika apstākļu ietekmē 2017.gada pirmajā pusgadā tika norīkots par 181 papildvilcienu mazāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, kas deva potenciālo ieņēmumu samazinājumu 80 000 eiro apmērā.

«Pirmā pusgada pasažieru skaita pieaugums un biļešu ieņēmumu samazinājums salīdzinājumā ar 2016.gadu ir saistīts ar zonu tarifa ietekmi, jo atsevišķos maršrutos samazinājās braukšanas maksa (piemēram, Sigulda, Aizkraukle, Ogre, Jelgava, Skulte), bet citos nedaudz pieauga (Tukums), turklāt vērojama tendence, kad pasažieru plūsmas pieaug samazinātās braukšanas maksas posmos vai maršrutos,» piebilsts vadības ziņojumā.

2017.gada pirmajā pusgadā «Pasažieru vilciens» veicis kapitālieguldījumus 911 000 eiro apmērā, tajā skaitā 786 000 eiro ieguldīti ritošā sastāva kapitālajos remontos, bet 125 000 eiro investēti pārējos pamatlīdzekļos.

«Būtiskākais risks, kas var ietekmēt sabiedrības darbību, ir nepietiekams finansējums zaudējumu un infrastruktūras maksas kompensēšanai,» sacīts vadības ziņojumā.

Kompānijas vadība norāda, ka 2017.gada jūnija beigās valsts ir daļēji norēķinājusies par 2016.gadu - nesaņemtā zaudējumu kompensācija par sabiedriskā transporta pakalpojumiem 2016.gadā ir 3,1 miljons eiro. Arī 2017.gadā pasūtīto pārvadājumu nodrošināšanai piešķirtais finansējums nav pietiekams. Lai izpildītu līgumu par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reģionālajos starppilsētu nozīmes maršrutos pa dzelzceļu, zaudējumu kompensācijai 2017.gadā papildus būs nepieciešami 3,47 miljoni eiro, bet infrastruktūras maksas kompensācijai - 13 miljoni eiro. Lai minimizētu šo risku, kompānija ir piesaistījusi kredītlīniju «SEB bankā» un «Danske Bank» Latvijas filiālē ar pieejamo kopējo limitu 18 miljoni eiro, taču tas palielina kompānijas kopējās izmaksas, kuras tiek kompensētas no valsts budžeta līdzekļiem.

Tāpat kompānijas vadība atzīmē, ka, ekspluatējot 2016.gadā modernizētos dīzeļvilcienus, ir konstatēti vairāki garantijas remontu izpildes termiņu kavējumi, un pastāv risks, ka pilnsabiedrība «DMU vilcieni» nespēs līgumā noteiktajos termiņos izpildīt garantijas saistības. Lai minimizētu šo risku, kompānija ir saņēmusi garantijas laika nodrošinājumu 1,1 miljona eiro apmērā (bankas garantija), lai segtu potenciālās izmaksas, kas saistītas ar garantijas gadījumiem.

2016.gada pirmajā pusgadā «Pasažieru vilciens» strādāja ar 30,649 miljonu eiro apgrozījumu un guva 403 200 eiro peļņu.

«Pasažieru vilciens» ir vienīgais iekšzemes sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējs, kas pārvadā pasažierus pa dzelzceļu visā Latvijas teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu