BATL aicina Auguli vienoties ar Krieviju par kravu apmēra palielināšanu Latvijas virzienā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Biedrība «Baltijas asociācija - transports un loģistika» (BATL) nosūtījusi aicinājumu satiksmes ministram Uldim Augulim (ZZS) un Krievijas transporta ministram Maksimam Sokolovam starpvaldību komisijas sarunās rast risinājumu situācijai saistībā ar kravu plūsmu no Krievijas, informēja asociācijā.

BATL vērš uzmanību, ka vairākus mēnešus Krievijas dzelzceļš nesaskaņo uzņēmumu pieprasīto kravu apmēru līdz pat 85% no sākotnēji plānotā. Tostarp augustā no Krievijas dzelzceļa puses saskaņoti 15% no pieprasītā apmēra, respektīvi, netika akceptētas kravas viena miljona tonnu apmērā. Līdz ar to Krievijas uzņēmumi nevarēja Latvijā nogādāt visu paredzēto kravu apmēru.

Vienlaikus BATL norāda, ka Krievija energoresursus un pārējās kravas ir nolēmusi novirzīt uz savām ostām, kas pēdējos gados piedzīvo strauju izaugsmi. To parāda arī tendence kravu apmēriem Latvijas virzienā strauji samazināties, un arī šogad uzņēmumi prognozē kravu apmēra kritumu.

«Arī presē nu jau vairākkārt ziņots, ka Krievija plāno samazināt kravu plūsmu Latvijas ostu virzienā un līdz 2020.gadam paredz visas kravas pārorientēt no Baltijas valstu ostām uz savām ostām,» atgādina BATL.

Tāpat asociācijā atzīmē, ka Latvijā ir trīs lielās ostas - Rīga, Ventspils un Liepāja, kas ir izteiktas eksporta ostas, kurās nosūtīto kravu apmēr galvenokārt veido Krievijas, Baltkrievijas un citu NVS valstu tranzītkravas. Tostarp Ventspils ostas virzienā Krievijas tranzīta kravas veido ļoti būtisku apmēru.

BATL pārstāv vairākus Ventspils brīvostā strādājošus tranzīta un loģistikas nozares uzņēmumus - AS «Ventbunkers», AS «Ventspils tirdzniecības osta», AS «Kālija parks», AS «Latvijas naftas tranzīts», SIA «Noord Natie Ventspils Terminals», AS «PKL Flote», SIA «Ostas flote», SIA «Mineral-Trans-Serviss», AS «Baltic Coal Terminal», SIA «Seastar» un AS «Baltijas ekspresis».

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka šodien Rīgā norisināsies septītā Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas (SVK) sēde. Sēde, kuras laikā apspriedīs paveikto un turpmākās sadarbības iespējas, notiks Satiksmes ministrijas telpās. No Latvijas puses to vadīs Augulis un komisijas vadītāja vietnieks - Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs. Savukārt no Krievijas puses SVK vadīs transporta ministrs Sokolovs.

    Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu