Augulis: Valsts investora piesaistē «airBaltic» uztur uzstādījumu saglabāt kontrolpaketi uzņēmumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts investora piesaistē Latvijas nacionālajai aviokompānijai «airBaltic» uztur uzstādījumu saglabāt kontrolpaketi uzņēmumā, pauda satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) padomniece Liene Užule, komentējot aviokompānijas izpilddirektora Martina Gausa pausto, ka valsts investora piesaitē varētu kļūt par mazākuma akcionāru.

Auguļa ieskatā investora piesaistē joprojām jāuztur trīs pamatuzstādījumi - valstij jāsaglabā 50% plus vienu akciju kompānijā, lidostai «Rīga» arī turpmāk jābūt aviokompānijas bāzes lidostai un maršrutu tīkls jāsaglabā vismaz pašreizējā apmērā.

Gauss intervijā ziņu aģentūrai «Bloomberg» sacījis, ka Latvijas valsts investora piesaistē «airBaltic» varētu atteikties no uzņēmuma kontrolpaketes - attiecībā uz potenciālo darījumu nekas neesot izslēgts. Galvenais būšot, lai uzņēmumam piesaistītu akcionāru, kurš būtu gatavs attīstīt «airBaltic», nevis tikai nodrošināt finanšu injekciju.

Kā ziņots, Augulis 18.jūlijā paziņoja, ka tuvākajā laikā vairāki potenciāli investori varētu sākt «airBaltic» padziļināto izpēti (due diligence). Ieguldītāja piesaistes procesā kopumā uzrunāti vairāk nekā 40 potenciālo ieguldītāju no visas pasaules.

«airBaltic» biznesa plānā «Horizon 2021» ir iekļauta papildu kapitāla piesaiste 50 miljonu eiro apmērā, lai pilnībā nodrošinātu lidmašīnu flotes nomaiņas finansējumu, kā arī turpinātu uzlabot lidsabiedrības kapitāla struktūru. Uzņēmums apliecinājis, ka negrasās vērsties pie valsts, lai prasītu veiktu papildu ieguldījumu.

Latvijas valdība ir uzstādījusi mērķi līdz 2017.gada beigām atrast lidsabiedrības stratēģisko investoru. Potenciālo ieguldītāju meklē starptautiskais finanšu konsultāciju un aktīvu pārvaldības uzņēmums «Lazard Freres».

Tāpat vēstīts, ka pērn maijā tika pabeigta «airBaltic» pamatkapitāla palielināšana, tam sasniedzot 256,473 miljonus eiro. Atbilstoši Latvijas valdības un Vācijas investora Ralfa Dītera Montāga-Girmesa parakstītajam līgumam viņš pērn marta beigās «airBaltic» ieguldīja apmēram 52 miljonus eiro, savukārt valsts investēja 80 miljonus eiro, «airBaltic» kapitalizējot Valsts kases aizdevumu.

Pēc pamatkapitāla palielināšanas Latvijas valstij piederēja aptuveni 80% «airBaltic» akciju, bet investoram «Aircraft Leasing 1», kura valdes priekšsēdētājs bija Montāgs-Girmess, piederēja 20% akciju. Savukārt «Aircraft Leasing 1» īpašnieks bija Īrijā reģistrēta kompānija «IALH LIMITED».

Savukārt šogad aprīlī par «airBaltic» pastarpinātu mazākuma akcionāru kļuva Dānijas uzņēmējs Larss Tūsens, kurš no Montāga-Girmesa pārņēma «Aircraft Leasing 1».

«airBaltic» pērn nopelnīja 1,2 miljonus eiro, kas ir vairākas reizes mazāk nekā 2015.gadā, kad uzņēmuma peļņa bija 19,5 miljoni eiro. Savukārt lidsabiedrības apgrozījums pērn bija 286 miljoni eiro, kas ir aptuveni par 1% vairāk nekā 2015.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu