Noteiks aviodrošības pasākumu īstenošanā iesaistītā personāla sertificēšanas kārtību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Satiksmes ministrija (SM) izstrādājusi noteikumu projektu, nosakot sertificēšanas kārtību personālam, kas īsteno Valsts civilās aviācijas drošības programmā noteiktos pasākumus, pavēstīja ministrijā.

Attiecīgais noteikumu projekts šodien izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Jaunu noteikumu izdošanu paredz Eiropas Savienības regula, kas nosaka sīki izstrādātus pasākumus kopīgu pamatstandartu īstenošanai aviācijas drošības jomā. Regulā ir noteiktas kvalifikācijas prasības ne tikai personām, kas veic pasažieru, bagāžas un kravas drošības pārbaudes, bet arī vairākām citām personāla kategorijām, ko nodarbina lidostas, gaisa kuģu ekspluatanti un citi tiesību subjekti un kurām ir noteikti pienākumi aviodrošības pasākumu izpildē. Regula stājās spēkā 2016.gada 1.februārī.

Jaunais noteikumu projekts paredzēs kvalifikācijas prasības personām, kuras ir iesaistītas aviodrošības pasākumu īstenošanā, vienlaikus tajā saglabātas daudzas prasības no Ministru kabineta noteikumiem par pasažieru, bagāžas un kravas drošības pārbaudē iesaistīto personu sertificēšanu un šo personu sagatavošanā un kvalifikācijas celšanā iesaistīto personu sertificēšanu.

Noteikumu projekts paredz, ka par aviodrošības darbinieku, kura darba pienākumi ir pārbaužu veikšana ar regulā noteiktajām iekārtām, var būt persona, kas sekmīgi nokārto datorizētu testu, kurā nosaka personas spēju interpretēt iekārtas veidotus attēlus un noteikt tajā redzamos aizliegtos priekšmetus. Augstāk uzskaitītās kompetences iespējams efektīvi apgūt, apmācību veicot datorizētā vidē. Mācību kursa sekmīgu apgūšanu vērtē ar datorizētu testu, kas sniedz statistiski pierādāmu vērtējumu.

Praksē lidostas «Rīga» mācību centrā šī metode tiek izmantota darbinieku apmācībai jau vairākus gadus, tāpēc noteikumu izpildei nebūs nepieciešami papildu finanšu līdzekļi.

Līdz ar šo noteikumu apstiprināšanu valdībā spēku zaudēs iepriekš izdotie Ministru kabineta noteikumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu