SM: Līdz 2020.gadam jāturpina kompensēt abonēto preses izdevumu piegādes radītie zaudējumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Valstij līdz 2020.gadam jāturpina kompensēt AS «Latvijas pasts» abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojuma radītie zaudējumi, secināts Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, kas pieteikts valsts sekretāru sanāksmei.

Valdība 2016.gada 31.maijā uzdeva SM līdz 2017.gada 30. jūnijam iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā priekšlikumu par alternatīvu risinājumu, finansējuma samazinājumu vai avota maiņu attiecībā uz Pasta likumā noteikto pienākumu no valsts budžeta «Latvijas pastam» segt zaudējumus par abonētās preses izdevumu piegādes pakalpojumiem.

Pasta likums paredz Ministru kabinetam noteikt abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumu cenas, kuras maksā preses izdevēji pasta komersantam, kam ir noteiktas saistības sniegt universālo pasta pakalpojumu. Līdz 2019.gada 31.decembrim abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumus visā Latvijas teritorijā sniegs «Latvijas pasts».

Attiecīgajam komersantam no valsts budžeta kompensē zaudējumus, kas radušies, sniedzot abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumus laikposmā no 2013.gada 1. janvāra līdz 2019.gada 31.decembrim, ievērojot nosacījumu, ka netiek kompensēti abonētās preses piegādes pakalpojumu tarifu atlaižu dēļ negūtie ienākumi.

Pēc «Latvijas pasta» sniegtās informācijas, preses izdevēju maksājumi veido 30-47% no faktiskajām izmaksām, kuras rodas uzņēmumam, piegādājot abonētos preses izdevumus.

SM analīzē secinājusi, ka, samazinoties abonēto preses izdevumu skaitam un svaram, notiek vienas vienības piegādes cenas sadārdzināšanās, kas rada aizvien lielākus zaudējumus abonēto preses izdevumu piegādes nodrošinātājam.

Savukārt Kultūras ministrija kā mediju nozares politikas veidotāja uzsvērusi, ka esošie atbalsta veidi - ar Pasta likumu noteiktais atbalsts abonēto preses izdevumu piegādei un samazinātā pievienotās vērtības nodokļa likme (12%) - ir nepietiekami, lai sekmētu kvalitatīva satura radīšanu un drukāto mediju ilgtspēju, un šajā situācijā nav pieļaujama esošā atbalsta samazināšana, tāpēc ļoti būtiski ir saglabāt esošo atbalsta formu un turpināt kompensēt drukāto mediju piegādes izmaksas.

Latvijas Preses izdevēju asociācija paudusi bažas, ka, palielinot piegādes pakalpojuma cenas, preses izdevēji varētu nonākt bankrota priekšā, kas savukārt negatīvi ietekmētu informācijas plūsmu, tās daudzumu, dažādību un objektivitāti, kā arī neizbēgami radītu labvēlīgu augsni citu valstu mediju un propagandas ietekmes pieaugumam Latvijā.

Savukārt «Latvijas pasts» informējis, ka tiek veikti virkne pasākumu, lai mazinātu piegādes izdevumus, taču kapitālsabiedrībai nav tādu rezervju, lai nodrošinātu pakalpojuma sniegšanu tikai par valdības noteiktajām cenām. Pastāvot mehānismam, kurā universālā pasta pakalpojuma nodrošinātājs nesaņem kompensāciju par sniegtā pakalpojuma radītajiem tīrajiem zaudējumiem, tiek radīts nopietns risks uzņēmējdarbības spējai ilgtermiņā un apdraudēta universālā pasta pakalpojuma nodrošināšanu Latvijas iedzīvotājiem.

SM secinājusi, ka līdz 2019.gada 31.decembrim jānodrošina abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojuma radīto zaudējumu kompensācija esošā tiesiskā regulējuma ietvarā.

Vienlaikus ministrija rosina Latvijas mediju politikas pamatnostādņu 2016. līdz 2020. gadam īstenošanas plānā iekļaut uzdevumu izvērtēt abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešamo finansējumu un turpmāko rīcību abonēto preses izdevumu piegādes nodrošināšanai pēc 2020.gada

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu