Jaunajā Rīgas teātrī iestudē Vernera Švāba lugu "Prezidentes" (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) režisore Liena Šmukste iestudē Vernera Švāba lugu "Prezidentes", pirmizrāde teātra lielajā zālē notiks 9.oktobrī.

Austrietis Verners Švābs bija skandalozs mākslinieks. Līdz pat 30 gadu vecumam viņš strādājis par skulptoru un kokgriezēju, vēlāk pievērsies arī dramaturģijai. 1991.gadā iznāk viņa lugu izlase "Fekāliju drāmas", kas iegūst lielu popularitāti. Pēc gada iznāk nākamās piecas lugas izlasē "Karaliskās komēdijas". 1994.gadā 35 gadu vecumā Švābs mirst no alkoholisma.

Par Švāba lugām daudz diskutējusi vācu teātra publika un kritika. Tās ir populāras un pasaulē bieži iestudētas. Latvijas profesionālajā teātri Švāba "Prezidentes" tiek iestudētas pirmo reizi.

Parastas mājas piektais stāvs. Mazā virtuvē trīs draudzenes, pensijas vecuma kundzītes, skatās pāvesta mesi. Katrai ir savs rūpīgi glabāts noslēpums, kurš vakara gaitā izlaužas, un neviena no draudzenēm nenojauš, ar ko jaukā pasēdēšana var beigties.

Autors savas varones ironiski nodēvē par prezidentēm, pirmajām lēdijām. Vēlme būt pirmajai un vienīgajai liek aizmirst draudzību un uzticību. Katrai ir vēlme būt prezidentei - valdīt. Tikai viņu valstis ir viņas pašas. Izrāde ir par sapņiem, to iespējamo vai neiespējamo piepildījumu, par cenu, ko nākas maksāt par to, lai neiespējamais kļūtu iespējams.

Izrādes mākslinieks ir Reinis Suhanovs. Lomas atveido Ģirts Krūmiņš, Andis Strods, Ivars Krasts.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu