«Latvijas piens» pērn apgroza par 23% mazāk; plāno dubultot siera ražošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Zemniekiem piederošās Jelgavas piena pārstrādes rūpnīcas «Latvijas piens» provizoriskais apgrozījums pērn bijis 28,33 miljoni eiro, kas ir 23% samazinājums salīdzinājumā ar 37,21 miljonu iepriekšējā gadā, informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Viņa atzina, ka apgrozījuma kritums skaidrojams ar faktu, ka 2013.gadā uzņēmums koncentrējās uz industriālo produktu ražošanu, kam tolaik bija augsta cena biržās. Tomēr pēc krasā piena iepirkumu cenu krituma, Krievijas embargo noteikšanas un piena pārprodukcijas situācija krasi mainījusies.

«Piena nozarē iestājās krīze, un nācās atzīt, ka koncentrēšanās uz viena veida produktu ir kļūda.

Gada otrajā pusē izdevās pārfokusēt ražošanu uz augstākas pievienotās vērtības produktu - sieru - ražošanu. Gada nogalē izdevās dubultot zīmola «Trikāta» sieru ražošanu un sākt eksportu uz Zviedriju un Somiju. 2014.gadā tika saražots 2050 tonnu siera, šogad plānots saražot 5500 tonnas,» sacīja Skudra.

Savukārt saistībā ar šo gadu uzņēmuma vadītāja prognozēja, ka apgrozījumu izdosies saglabāt pērnajā līmenī.

«Tas gan būs izaicinājums uzņēmumam, jo tirgus situācija nav labvēlīga, vēl nav rasta izeja no krīzes nozarē kopumā, tomēr uzskatām, ka panāktā «Latvijas piena» darbības stabilitāte, siera ražošanas attīstīšana, kā arī eksporta tirgus apjoma audzēšana ir pamats, lai saglabātu apgrozījumu pašreizējā apjomā arī šogad,» sacīja Skudra.

Viņa arī sacīja, ka

šogad plānots attīstīt eksportu, sasniedzot vismaz 50% īpatsvaru no kopējā realizētā siera,

strādājot jau sasniegtajos tirgos Skandināvijā un attīstot jaunus eksporta virzienus Dienvidāzijā.

Savukārt pēc atgriešanās no maija sākumā notikušās industrijas izstādes Šanhajā šīs nedēļas laikā «Trikātas» produktu paraugi tikšot piegādāti divām lielām tirdzniecības ķēdēm Ķīnā.

«Otrs segments, kurā plānojam strādāt Ķīnā, ir restorāni.

Šiem klientiem ir svarīgi, lai nebūtu jānodarbojas pašiem ar importu, tādēļ plānojam izmantot Latvijas uzņēmuma sniegtās iespējas - SIA «Sino Business Links» izveidojuši noliktavas lielākajās Ķīnas pilsētās un veic visas produktu importa procedūras, tādējādi spējot piedāvāt gatavu produktu Ķīnas patērētājiem,» sacīja «Latvijas piena» vadītāja.

Kā ziņots, 2013.gadā «Latvijas piena» apgrozījums bijis 37,21 miljons eiro salīdzinājumā ar 25,89 miljoniem iepriekšējā gadā. Uzņēmums 2013.gadā izkļuvis no iepriekšējā gada 1,34 miljonu zaudējumiem un strādājis ar 823 804 eiro peļņu.

«Latvijas piens» dibināts 2010.gada 12.novembrī. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 3 006 400 eiro. «Latvijas piena» īpašnieki ir piensaimniecības kooperatīvs «Trikāta KS» ar 44% kapitāldaļu, graudkopības kooperatīvs «Latraps» ar 30% kapitāldaļu, piensaimnieku kooperatīvs «Dzēse» ar 17% kapitāldaļu un kooperatīvs VAKS ar 9% uzņēmuma kapitāldaļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu