Prese: Vācija ASV interesēs izspiegojusi Francijas un ES amatpersonas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: OZAN KOSE / AFP

Vācijas izlūkdienesti ASV izlūkdienesta «Nacionālās drošības aģentūra» (NSA) interesēs ir izspiegojuši Francijas un Eiropas Savienības (ES) amatpersonas, ceturtdien ziņoja laikraksts «Sueddeutsche Zeitung».

Vācijas Federālais izmeklēšanas dienests (BND) palīdzēja NSA īstenot «politisku spiegošanu», novērojot «augstākās amatpersonas Francijas Ārlietu ministrijā, Elizejas pilī un Eiropas Komisijā,» teikts «Sueddeutsche Zeitung» publicētā rakstā.

Vācijas kancleres Angelas Merkeles valdība ilgu laiku tika uzskatīta par sabiedroto veiktas izspiegošanas upuri, bet šonedēļ nāca klajā ziņas, ka Vācija ASV interesēs izspiegojusi Eiropas firmas.

Atsaucoties uz izlūkdienestu dokumentiem, laikraksts «Bild» pirmdien ziņoja, ka Vācijas kancleres Merkeles birojs 2008.gadā ticis informēts par Vācijas piedalīšanos ASV ekonomiskajā spiegošanā, bet neesot reaģējis uz to.

«Sueddeutsche Zeitung» pauda uzskatu, ka kompāniju izspiegošana var būt notikusi tikai atsevišķos gadījumos, ASV meklējot «informāciju par nelegālu eksportu».

«[Problēmas] sirds ir kaimiņu Eiropā un Eiropas Savienības institūciju politiska izspiegošana,» apgalvoja laikraksts, atsaucoties uz ziņu avotu, kurš informēts par BND procedūrām.

Opozīcija jau ir apsūdzējusi valdību melos, jo valdība 14.martā esot rakstiski paziņojusi, ka neko nezina par NSA ekonomisko spiegošanu.

«Es kategoriski noraidu apgalvojumu, ka valdība neesot teikusi patiesību,» trešdien preses konferencē sacīja Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts.

Vācija ir ar sašutumu reaģējusi uz bijušā NSA līgumdarbinieka Edvarda Snodena 2013.gadā noplūdinātu informāciju, ka NSA veikusi plašu interneta un telefona datu izspiegošanu, tostarp Vācijā.

Snoudena noplūdinātā informācija par Merkeles mobilā telefona sarunu izspiegošanu izraisīja saspīlējumu attiecībās starp Vašingtonu un Berlīni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu