Tūkstošiem demonstrantu ASV austrumkrasta pilsētās protestē pret policijas brutalitāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV austrumu piekrastes pilsētās trešdien notika demonstrācijas, kurās tūkstošiem cilvēku pieprasīja izbeigt policijas brutalitāti, pēc tam, kad 19.aprīlī Baltimorā nomira melnādains jaunietis Fredijs Grejs no aizturēšanas laikā gūtiem smagiem mugurkaula ievainojumiem.

Lielākā demonstrācija notika Baltimorā, kur vairāki tūkstoši galvenokārt gados jaunu demonstrantu devās gājienā caur pilsētas centru uz rātsnamu. Tūkstošiem cilvēku protestēja arī Ņujorkā, Vašingtonā un Bostonā.

Protesti lielākoties bija mierīgi, lai gan Ņujorkas policija aizturēja dažus desmitus demonstrantu.

Baltimorā notikušajā protesta gājienā, kas sākās galvenajā dzelzceļa stacijā, piedalījās gan melnādaini, gan balti demonstranti. Daudzi gājiena dalībnieki bija vidusskolu audzēkņi vai augstskolu studenti. Daži turēja plakātus ar tādiem uzrakstiem kā «Slepkavas policisti ir pelnījuši cietuma kameras». Vairāki bija uzvilkuši kreklus ar uzrakstu ««Amnesty International» novērotājs».

Jau ziņots, ka Baltimorā pirmdien vardarbīgu protestu pret policijas brutalitāti dēļ tika izsludināts ārkārtas stāvoklis un komandantstunda, un varas iestādes nosūtīja tūkstošiem policistu un Nacionālās gvardes karavīru apspiest šos protestus. Vardarbīgie protesti sākās pēc 25 gadus vecā Fredija Greja bērēm, kuras notika pirmdien.

Baltimoras varas iestādes paziņoja, ka komandantstunda pilsētā no pulksten 22:00 līdz 5.00, kas bija izsludināta, sākot ar trešdienas nakti, būs spēkā arī ceturtdienas naktī. Policija ar skaļruņiem aicināja pūļus doties mājās.

Mērilendas štata gubernators Lerijs Hogans sacīja, ka pēdējās diennakts laikā Baltimorā atjaunojusies normāla situācija, bet brīdināja, ka vēl ir iespējama vardarbīgu protestu atsākšanās. Viņš arī brīdināja protestētājus ievērot Baltimorā izsludināto komandanta stundu.

Vašingtonā labi organizētā gājienā apmēram tūkstotis demonstrantu nonāca pie Baltā nama, kur viņi aicināja «izbeigt rasistisku policijas teroru».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu