Brazīlijas valdošās partijas kasieri aiztur saistībā ar «Petrobras» korupcijas skandālu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Brazīlijā valdošās Strādnieku partijas (PT) kasieris Žuans Vakari trešdien tika aizturēts par naudas atmazgāšanu un kukuļu ņemšanu no valsts naftas kompānijas «Petrobras», un viņa aizturēšana ir jauns trieciens valsts prezidentei Dilmai Rusefai.

Policija apsūdzēja Vakari kā PT koordinatoru plašā kukuļņemšanas shēmā, kurā «Petrobras» administratori saziņā ar būvniecības firmām uzpūtuši savstarpējo darījumu apjomu līdz apmēram četriem miljardiem eiro, daļu no netīrās naudas nododot PT un tās sabiedrotajiem.

Vakari aizturēšana pastiprina spiedienu uz Rusefu, kuras reitings četrus mēnešus pēc otrās prezidentūras sākuma ir sarucis līdz 13% un kuras impīčmentu pieprasa demonstranti.

Rusefa bija «Petrobras» valdes priekšsēdētāja, kad notika šīs firmas veiktā PT politiķu piekukuļošana, bet prezidente noliedz savu saistību ar «Petrobras» korupcijas skandālu, un ģenerālprokurora veiktā izmeklēšanā viņa ir attaisnota.

Vakari, kurš noliedz savu vainu jebkādos likumpārkāpumos, tika aizturēts Sanpaulu, kad viņš gatavojās doties rīta pastaigā. Viņš tika pārvests uz Kuritibas pilsētu, kur tiesnesis vada «Petrobras» lietas izmeklēšanu.

Prokurori paziņoja, ka pieprasījuši Vakari aizturēšanu, «lai apturētu virkni noziegumu un to noziegumu smaguma dēļ, kuros viņš intensīvi piedalījies», un lai neļautu viņam «izmantot politisku ietekmi izmeklēšanas kavēšanai».

Policija nopratināja Vakari sievu Žizeldu Rouziju Limu, pret kuru tiek veikta izmeklēšana kā pret līdzzinātāju.

Policijai ir arī orderis Vakari svaines Marises Korrejas Limas aizturēšanai, pret kuru notiek izmeklēšana par naudas atmazgāšanu saistībā ar dzīvokļa pirkšanu un pārdošanu, kas saistīta ar «Petrobras» korupcijas skandālu.

Šajā korupcijas skandālā ir apsūdzēti apmēram 30 politiķu, un Vakari ir viens no ietekmīgākajiem starp viņiem.

Skandāls skar PT, kas 2003.gadā nāca pie varas ar solījumu reformēt Brazīlijas politiku.

Izmeklētāji mēģina noskaidrot, cik lielā mērā ar nelikumīgi iegūtu naudu tika finansētas PT darbības pēc tās nākšanas pie varas, tai skaitā Rusefas pirmā prezidenta vēlēšanu kampaņa 2010.gadā.

Liecinieki apsūdz Vakari par «Petrobras» naudas pārvadāšanu mugursomās, bankas kontu nelikumīgu izmantošanu uz savu radinieku vārda, tikšanos ar melnā tirgus finansistiem un nelikumīgu līdzekļu novirzīšanu uz PT.

PT noliedz savu vainu šajā skandālā. Partija arī paziņoja, ka Vakari «praktisku iemeslu dēļ» lūdzis savu atcelšanu no tās kasiera amata, bet neinformēja, vai šis lūgums ticis akceptēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu