Krievijā ieslodzījumā miris par raķešu noslēpumu izpaušanu notiesātais zinātnieks

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cietumā Krievijas vidienē 62 gadu vecumā miris zinātnieks Jevgēņijs Afanasjevs, kuram par it kā notikušu Krievijas raķešu programmas detaļu nodošanu Ķīnai bija piespriesti 12 ar pus gadi cietumā, otrdien pavēstīja ieslodzījuma vietu pārvalde.

«Viņš nomira 11.aprīlī. Viņam bija sirdstrieka,» paziņoja Uļjanovskas apgabala ieslodzījuma vietu pārvaldes preses sekretārs.

Sanktpēterburgas Baltijas Valsts tehniskās universitātes «Vojenmeh» profesoram 2012.gadā par valsts nodevību tika piespriesti 12 ar pus gadi cietumā.

Viņa kolēģim profesoram Svjatoslavam Bobiševam tika piespriesti 12 gadi cietumā par «līdzdalību valsts nodevībā».

Abi vīrieši tika arestēti vēl 2010.gadā un apsūdzēti, ka viņi Ķīnas izlūkdienestam nodevuši informāciju par Krievijas jaunāko no zemūdenes izšaujamo raķeti «Bulava».

Abi apsūdzētie apmaiņas programmas ietvaros bija lasījuši lekcijas Ķīnā Harbinas Tehniskajā universitātē.

Pēdējās desmitgades laikā notikuši vairāki neveiksmīgi raķetes «Bulava» izmēģinājumi. Tā var sasniegt mērķus 8000 kilometru attālumā. Uz tās var uzstādīt desmit kodolgalviņas.

Pēdējais veiksmīgais «Bulava» izmēģinājums tika veikts pērn novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu