Ilvess: NATO robežvalstīs ir nepieciešama pastāvīga militārā klātbūtne

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašreizējā drošības situācijā NATO robežvalstīs ir nepieciešama pastāvīga NATO vienību klātbūtne, tikšanās laikā ar Vācijas aizsardzības ministri Urzulu fon der Leijenu paziņoja Igaunijas prezidents Tomass Hendrikss Ilvess.

Ilvess un fon der Leijena Tallinā apsprieda Eiropas drošības jautājumus un NATO spēku klātbūtni Baltijas valstīs, informēja prezidenta birojs.

Lai arī aizvien vairāk tiek runāts par hibrīdkaru, Krievijas darbība Ukrainā parāda, ka joprojām liela nozīme ir tradicionālajai atturēšanas stratēģijai, norādīja Igaunijas prezidents.

Viņš uzsvēra, ka, lai arī Krievijas militārās spējas ir vājākas par NATO kopējām militārajām spējām, militāro vienību skaits Baltijas jūras reģionā šobrīd ir par labu Krievijai. Tādēļ ir nepieciešama lielāka sabiedroto klātbūtne šajā reģionā.

Ilvess arī vērsa uzmanību uz to, ka 1997.gadā noslēgtais NATO un Krievijas Pamatakts, kurā NATO vienpusēji deva solījumu neizvietot «pašreizējās un paredzamās drošības situācijās» jaunajās alianses dalībvalstīs «ievērojamus bruņotos spēkus», ir jāskata sava laika kontekstā.

Krievijas aktivitātes Ukrainā kopš pagājušā gada ir atņēmušas Pamataktam tā sākotnējo nozīmi, paziņoja prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu