No 1.jūlija cilvēku ar HIV ārstēšanu varētu sākt ātrāk nekā līdz šim

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

No 1.jūlija cilvēkus ar HIV varētu sākt ārstēt, kad imūnās sistēmas šūnu skaits organismā ir nokrities līdz 350 vienā kubikmilimetrā, nevis, kā tas ir tagad, kad līmenis jau ir zem 200 šūnām.

Kā šodien Latvijas Ārstu biedrības rīkotajā diskusijā «Investīcijas HIV ārstēšanā - efektīvas saimniekošanas piemērs» stāstīja Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktors Jānis Zvejnieks, no 1.jūlija plānots HIV slimniekus sākt ārstēt ātrāk, nekā tas ir šobrīd. Tas nozīmē, ka HIV inficēto cilvēku ārstēšana atgriezīsies pirmskrīzes līmenī.

Pērn valsts, kompensējot ambulatoro ārstēšanos HIV un AIDS pacientiem, tērēja 5,7 miljonus eiro. Savukārt, palielinot šūnu skaitu līdz 350, kopējās izmaksas HIV un AIDS slimnieku ārstēšanai šogad sasniegs 6,6 miljonus eiro. Tas ir par 185 000 eiro vairāk nekā šobrīd, stāstīja Zvejnieks.

Viņš pauda cerību, ka, agrāk sākot ārstēšanu, izdosies samazināt infekcijas izplatību, kā arī pacientu skaitu.

Kā diskusijā norādīja biedrības «Baltijas HIV asociācija» valdes priekšsēdētāja Inga Upmace, agrīni ārstējot HIV slimniekus, samazinātos kopējās izmaksas veselības budžetā, jo nenāktos tik daudz vairs ārstēt citas slimības, kuras pacients iegūst, jo viņam ir novājināta imūnsistēma.

Tāpat samazinātos jaundzimušo skaits, kuri ir inficēti ar HIV.

Kā klātesošajiem stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) direktores vietnieks attīstības un epidemioloģiskās drošības jautājumos Dzintars Mozgis, pērn HIV atklāts 14 grūtniecēm, kā arī četriem to bērniem. Tāpat pieaug to cilvēku skaits, kuri ar HIV inficējušies nezināmos apstākļos, stāstīja Mozgis.

Kā liecina SPKC dati, līdz 1.janvārim Latvijā reģistrēti 6214 HIV gadījumi, tai skaitā 1508 AIDS gadījumi. Pērn atklāti 347 jauni HIV un 149 AIDS gadījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu