Pirmais video no sakusušā Fukusimas kodolreaktora: iesūtītais robots «padevās» jau pēc trim stundām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zinātnieki pagājušajā nedēļā pirmo reizi iesūtījuši robotu sakusušajā Japānas AES kodolreaktorā. Robots, tur nonācis, paspēja pārraidīt video un dažādus mērījumus, taču kļuva nevadāms pēc trīs stundām un to nācās pamest reaktora iekšienē, raksta «Daily Mail».

Fukusimas atomelektrostacijas katastrofa notika pēc postošās zemestrīces un cunami 2011. gadā. Avārijā uzsprāga trīs no Fukusimas reaktoriem, piesārņojot plašas teritorijas ar radiāciju un liekot evakuēt 300 000 cilvēku.

Pagājušajā nedēļā vienā no reaktoriem pirmo reizi izdevies iesūtīt robotu. Tas bija īpaši izstrādāts, lai spētu ilgi pretoties radiācijai, viegli pārvietoties īpaši šaurās telpās, un reaktorā tika ievadīts pa cauruli.

Pēc trīs stundu darba reaktorā robots kļuva nevadāms un to nācās tur pamest. Pirms tam robotiskā iekārta gan paspējusi uz ārpasauli pārraidīt video no reaktora iekšienes, kā arī dažādu mērījumu datus.

Kompānijas TEPCO speciālisti sola, ka video tiks rūpīgi izanalizēts, lai atrastu veidus, kā bojātajā reaktorā savākt kodoldegvielu.

Speciālisti bija cerējuši, ka robots radioaktīvajā vidē spēs darboties apmēram 10 stundas. Viņi skaidro, ka parastas, īpaši nepielāgotas iekārtas šādos apstākļos nefunkcionētu un radiācija cilvēkiem būtu nāvējoša.

Bija plānots, ka šonedēļ reaktoros tiks iesūtīts vēl viens robots, bet misija pagaidām atlikta, tehniķiem pētot, kāpēc pirmais robots kļuva nespējīgs darboties jau pēc salīdzinoši tik neilga laika.

Pēc video jau tagad izdevies noskaidrot, ka pastāv iespēja robotiskas iekārtas iesūtīt vēl dziļāk sakusušajā reaktorā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu