Mobilās ierīces starp muguras sāpju cēloņiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Muguras sāpes kļūst par aizvien jaunāku cilvēku likstu, nu jau gandrīz pusei trīsdesmitgadnieku sūdzoties par pastāvīgu diskomfortu, ko rada sāpes mugurā.

Ekspertu skatījumā galvenie muguras veselības bojātāji ir mazkustīgs dzīvesveids un gados jaunu cilvēku aizvien lielāka aizraušanās ar mobilajām ierīcēm. Kā raksta Dailymail.co.uk, gadās, ka mediķu palīdzību muguras sāpju dēļ meklē pat 12 gadus veci bērni.

Lielbritānijas Fizioterapeitu asociācijai, veicot sabiedrības veselības pētījumu, noskaidrots, ka mūsdienās par sāpēm mugurā sūdzas jau 45 procenti cilvēku vecumā līdz 30 gadiem. Vēl pērn attiecīgais rādītājs bija 28%. Visās vecuma grupās kopā sūdzības par muguras problēmām bijušas 86%, kamēr pirms gada - 77%.

Fizioterapeiti norāda, ka

gandrīz katrs ceturtais sāpes mugurā jūt katru dienu

un pēc ekspertu domām tas tiešā ir saistīts ar stundām un dienām, kas, sēžot saliektu muguru, pavadītas, veroties mobilo ierīču ekrānos.

Fizioterapeits Riši Loutijs no Ziemeļrietumu Londonas apgalvo, ka viņa praksē bijuši vairāki skolēni; dažiem pat ir tikai 12 gadu. Eksperts norāda, ka darbošanās ar klēpjdatoru vai planšeti, nevis tradicionālo galda datoru, kā arī aizraušanās ar viedtālruņa spaidīšanu vēl vairāk ietekmē cilvēka stāju un rada papildu slodzi mugurai.

Tā kā viedās ierīces kļūst aizvien mazākas, lietotāji aizvien vairāk saliecas virs tām, un slodze uz mugurkaula skriemeļus amortizējošajiem elementiem aug.

Lielbritānijas fizioterapeitu pētījumā piedalījās vairāk nekā 2100 cilvēku vecumā pēc 16 gadiem, un tas teicami parāda, cik

modernā cilvēka dzīvesveids ir mazkustīgs.

Proti, gandrīz divas trešdaļas aptaujāto atzinuši, ka lielāko daļu darba dienas pavada sēžot. Tāpat zināms, ka vidusmēra brits katru vakaru pie TV pavada trīs stundas. Tas nozīmē, ka katru dienu sēžot caurmērā tiek pavadītas desmit stundas.

Fizioterapeitu asociācijas pārstāvis Tims Hačfuls atzīmē, ka muguras un spranda problēmas ir aizvien lielāka skaita cilvēku ikdiena; iemesls - modernais dzīvesstils pieprasa aizvien vairāk laika pavadīt sēžot. Pēc Hačfula teiktā, tieši tādēļ ir jo īpaši svarīgi ieturēt regulāras pauzes un mazināt spriedzi, kas krājas mugurā un sprandā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu