ES: Sīrijā cīnās vairāk nekā 6000 džihādistu no Eiropas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropiešu skaits, kas Sīrijā cīnās džihādistu grupējumu pusē, var būt lielāks par 6000, pirmdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāre Vera Jourova intervijā Francijas laikrakstam «Le Figaro».

«Mēs lēšam, ka Eiropas līmenī 5000 līdz 6000 privātpersonu ir aizbraukušas uz Sīriju,» sacīja komisāre. Viņa piebilda, ka patiesais skaits var būt daudz lielāks, jo ir grūti izsekot ārvalstu kaujiniekiem Sīrijas bruņotajā konfliktā.

«Parīzes un Kopenhāgenas uzbrukumu laikā mēs nolēmām neļaut, lai mūs vadītu bailes,» teica Jourova, pieminot islāmistu uzbrukumus Francijas galvaspilsētā un tiem sekojošas apšaudes kultūras centrā Dānijas galvaspilsētā.

Koncentrēšanās uz tiem, kas cenšas doties uz džihādu Sīrijā vai kas atgriežas no tā, nozīmē iejaukšanos «pārāk vēlu», atzina komisāre. ES tā vietā grib ierobežot šo plūsmu, pētot dažādos iemeslus, ne tikai reliģiju vien, kāpēc cilvēki pievienojušies džihādistu grupējumiem.

Britu pētījumos ir konstatēta «vēlme pēc piedzīvojumiem, garlaicība, neapmierinātība ar savu situāciju dzīvē vai izredžu trūkums» starp tiem cilvēkiem, kas izvēlējušies pamest tuviniekus un doties uz Sīriju, sacīja komisāre.

ES arī paātrina informācijas apmaiņu starp dalībvalstu policijas spēkiem un tiesu sistēmām, viņa piebilda.

Džihādistu grupējums «Islāma valsts», kas ieņēmis plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, ir piesaistījis tūkstošiem ārvalstu kaujinieku, galvenokārt no Rietumu valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu