Klintone svētdien paziņos par kandidēšanu uz ASV prezidenta amatu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijusī ASV valsts sekretāre un pirmā lēdija Hilarija Klintone šajā nedēļas nogalē oficiāli paziņos par savas 2016.gada prezidenta vēlēšanu kampaņas sākumu, kuras laikā demokrātu pārstāve centīsies kļūt par pirmo sievieti ASV prezidenta amatā, vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz Klintones kampaņai pietuvinātiem anonīmiem avotiem.

Saskaņā ar avotu, kas vēlējās palikt anonīmi, sniegto informāciju Klintone savu kandidatūru uz Demokrātu partijas nomināciju prezidenta vēlēšanās izvirzīs svētdien.

Gaidāms, ka Klintone būs Demokrātu partijas kandidātu līdere uz Baraka Obamas pēcteča vietu. 2008.gada priekšvēlēšanās Obama sīvā cīņā apsteidza Klintoni.

Mediji vēstīja, ka bijusī valsts sekretāre par kandidēšanu informēs sociālās saziņas vietnēs un ar videovēstījuma palīdzību, kam sekos piezemēta kampaņa nozīmīgajā Aiovas štatā.

Klintones un organizācijas «Ready for Hillary» pārstāvji komentārus nesniedza.

Bijušā ASV prezidenta Bila Klintona sieva ir sabiedriskās domas aptauju par demokrātu kandidātiem līdere, un apmēram 60% respondentu ir teikuši, ka priekšvēlēšanās balsotu par viņu, liecina vietnes «RealClearPolitics» apkopotā informācija.

Abi pārējie iespējamie kandidāti - senatore Elizabete Vorena un pašreizējais viceprezidents Džo Baidens - pagaidām nav paziņojuši par nodomu kandidēt.

No Republikāņu partijas senatori Rends Pols un Teds Kruss jau ir oficiāli paziņojuši par kandidēšanu. Gaidāms, ka pievienosies vēl vairāki kandidāti, tostarp bijušā prezidenta Džordža Buša jaunākā brālis un Džordža Buša vecākā dēls Džebs Bušs, kurš ir bijis Floridas štata gubernators.

Sabiedriskās domas aptaujās Klintone ir bijusi arī līdere pār visiem iespējamiem republikāņu kandidātiem, lai gan pēdējās nedēļās starpība ir mazinājusies.

Lai gan Klintone nav oficiāli paziņojis par kandidēšanu uz ASV prezidenta amatu, viņas atbalstītāji un kampaņas komandas jau vairākus gadus ir gatavojušās šim notikumam. Grupa «Ready for Hillary» no vairāk nekā 135 tūkstošiem ziedotāju kampaņai ir ieguvusi vairāk nekā 15 miljonus ASV dolāru (14 miljonus eiro).

Gaidāms, ka vismaz sākumā viņas priekšvēlēšanu kampaņa būs piezemēta ar nelieliem pasākumiem vēlētājiem nozīmīgākajos štatos.

«Es domāju - un arī Hilarija tā domā - ka viņai ir jāiziet tā it kā viņa nekad agrāk nav kandidējusi un viņai ir jāizveido saikne ar vēlētājiem,» Bils Klintons sacīja žurnālam «Town&Country», piebilstot, ka viņa loma ir galvenokārt būt aizkulišu padomdevējam «līdz nonāksim daudz tuvāk vēlēšanām».

Pieticīgā pieeja varētu palīdzēt kliedēt šaubas, kuras radīja informācija, ka Klintone valsts sekretāres amatā no 2009.līdz 2013.gadam izmantoja privātu elektroniskā pasta kontu. Par iespējamo interešu konfliktu bažas rada arī ārvalstu un uzņēmēju ziedojumi Klintonu labdarības fondam, kad viņa bija valsts sekretāre.

Salīdzinājumā ar 2008.gada kampaņu pašlaik Klintone ir mazinājusi savu stingro profesionāles tēlu, atļaujoties intervijās stāstīt par savu kā vecmāmiņas lomu un attiecībām ar meitu Čelsiju.

Klintones jaunākie ieraksti sociālās saziņas vietnē «Twitter» liecina, ka viņa varētu koncentrēties uz ekonomikas, vidusšķiras, algu nevienlīdzības un sociālo jautājumu risināšanu.

Klintone ASV Valsts departamentu vadīja no 2009.gada 21.janvāra līdz 2013.gada 1.februārim Baraka Obamas pirmās valdības laikā. No 1993.gada 20.janvāra līdz 2001.gada 20.janvārim viņa kā ASV prezidenta Bila Klintona sieva bija valsts pirmā lēdija.

Abu partiju kandidāti uz prezidenta amatu tiks noskaidroti priekšvēlēšanās.

ASV prezidenta vēlēšanas notiks 2016.gada 8.novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu