Notiks 13.debess vērotāju salidojums

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook

Šodien SIA «StarSpace» observatorijā netālu no Suntažiem notiks ikgadējais pavasara debess vērotāju salidojums jeb «StarParty», kurā aicināti piedalīties gan astronomijas pētnieki, gan citi interesenti.

Kā informēja portāla «StarSpace» redaktore Anna Gintere, pasākums, kas pirmo reizi tika organizēts Starptautiskajā astronomijas gadā - 2009.gada aprīlī, no teleskopu īpašnieku un debess vērotāju sanākšanas ir izaudzis par vērienīgu informatīvi izklaidējošu pasākumu visa vakara garumā.

13.debess vērotāju salidojuma vienojošā tēma ir gaisma. Tēmas izvēli noteica tas, ka Apvienoto Nāciju Ģenerālā asambleja 2015.gadu ir pasludinājusi par Starptautisko gaismas un uz gaismas bāzēto tehnoloģiju gadu. Lai arī astronomija nav iedomājama bez gaismas visdažādākajās izpausmēs, pasākuma laikā klausītāji varēs palūkoties uz gaismu arī no citu profesiju pārstāvju skatījuma.

Ģeodēzijas inženieris Aivis Meijers no Latvijas Universitātes Astronomijas institūta fundamentālās ģeodinamiskās stacijas pastāstīs par gaismu un lāzerlokācijas stacijas darbu. Viņa stāstījumu papildinās kompānijas «Eventech» pārstāvji, kuru veidotās gaismas ceļojuma laika mērīšanas ierīces tiek izmantotas visā pasaulē. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis palīdzēs izprast, kādēļ ir svarīga Latvijas dalība Eiropas Kosmosa aģentūrā. Pasākumā varēs iepazīties ar aizrautīgajiem pilna Saules aptumsuma medniekiem, kuri šogad šo parādību devās vērot uz balto lāču zemi Svalbāru, bet pavisam citādi uz gaismu ļaus palūkoties dabas fotogrāfs un biologs Māris Kundziņš un tēlniece Gundega Evelone.

Šis notikums ir reģistrēts starptautiskajā pasākumu tīklā «Yuri’s Night»,

kas tiek veltīts Jurija Gagarina piemiņai.

«StarParty» pasākuma laikā tiks atklāts 2015.gada fotokonkurss, kurā ikviens tiek aicināts vērst savu skatu uz debesīm un ieraudzīt tur skaisto un neparasto, iemūžināt to un dalīties ar citiem.

«StarParty» pasākumā dalība ir bez maksas. Lekcijas sāksies no plkst.15, bet debess novērojumi labvēlīgu laikapstākļu gadījumā notiks līdz ar tumsas iestāšanos. Ja debesis nebūs apmākušās, apmeklētāji varēs iepazīt strīpaino Jupiteru, palūkoties uz spožo Venēru un citiem naksnīgo debesu objektiem.

Detalizēta programma un informācija par nokļūšanu norises vietā atrodama mājaslapā «www.starspace.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu