Ukrainas parlaments atceļ slepenības statusu čekas arhīviem

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas parlamenta deputāti atcēluši slepenības statusu čekas arhīviem, paziņojis Augstākās radas preses dienests.

Likumprojektu, kura pieņemšanai bija nepieciešamas vismaz 226 balsis, atbalstījis 261 deputāts. Dokumentā čeka raksturota kā laika posmā no 1917. līdz 1991.gadam pastāvējušie komunistiskā totalitārā režīma represīvie orgāni.

Likumā kardināli pārskatīta piekļuves kārtība Ukrainas teritorijā esošajiem PSRS drošības struktūru arhīviem.

Visi dokumenti, kas šobrīd glabājas dažādu iestāžu arhīvos ar dažādu piekļuves režīmu, ir jānodod Ukrainas Nacionālās atmiņas institūta valsts arhīvam.

Šī arhīva izveidošanai atvēlēti trīs mēneši. Visiem dokumentiem jaunizveidotajā arhīvā ir jānokļūst divu gadu laikā no brīža, kad likums būs stājies spēkā.

Likumā noteikts, ka piekļuve arhīvam tiks nodrošināta bez jebkādiem ierobežojumiem, dokumentus būs atļauts kopēt, tiks sākts darbs pie datu digitalizācijas.

Pieprasīt ierobežojumus piekļuvei varēs tikai padomju represiju upuri. Represēto ģimenes varēs pieprasīt slēpt informāciju par viņu tautību, reliģiju, politiskajiem uzskatiem un veselību uz laika posmu, kas nepārsniedz 25 gadus.

Piekļuvei arhīvu informācijai par čekas štata un ārštata darbiniekiem ierobežojumus nedrīkstēs noteikt nekādos apstākļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu