Londonas centrā Temzas upē iepeldējis valis (4)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien Temzas upē Londonas centrā pamanīts neliels valis, kas piesaistījis lielus vērotāju pūļus un apturējis satiksmi. Taču valis divas reizes izmeties seklumā, izraisot bažas, ka varētu neizdzīvot.

Kad valis izmeties seklumā pretim Batersī spēkstacijai, trīs vīrieši ielēca upē un sitot pa ūdeni lika valim iepeldēt dziļumā. Taču drīz vien tas atkal izmetās seklumā, liekot vēl vairāk cilvēkiem ielēkt upē un palīdzēt zīdītājam.

"Tas ir neticami. Es nekad nevienu no tiem neesmu redzējusi dabā," sacīja Londonas akvārija izglītības menedžere Līza Dovnija. "Tas ir pilnīgi neticami - tas ir dienas notikums."

Valis piesardzīgi riņķo, lēnām virzoties uz augšu pa upi, un notiekošo tiešajā ēterā translē televīzija. Lielajam dzīvniekam seko bars ieinteresētu kaiju, helihopters un četri kuteri, lai nodrošinātos, ka tas netraucē satiksmei upē.

Pēc aculiecinieku teiktā, valis ir aptuveni sešus metrus garš, un ūdenī ir redzamas asinis.

Tajā pašā laikā saņemtas ziņas par vēl vienu vali, kas manīts pie Temzas upes ietekas Anglijas dienvidaustrumos.

Taču ekspertu domas atšķiras, ko valis (latīniski Hyperoodon ampullatus), kurš spēj ūdenī ienirt visdziļāk, dara seklajos upes ūdeņos, turklāt vaļi ir sabiedriski dzīvnieki un parasti dzīvo kopā baros.

"Tas var ienirt līdz 3000 metriem un palikt zem ūdens stundu," sacīja fonda "Sea Watch" pārstāvis Pīters Evanss. "Tas tik seklos ūdeņos iepeldēs tikai tad, ja ir slims. Taču šāda rīcība ir pašnāvība."

Pēc viņa teiktā, ir iespējams, ka valis tik tālu pa upi aizpeldējis tāpēc, ka sekojis zivīm pret straumi un zaudējis orientāciju.

Savukārt pēc Dovnijas domām nav automātiski jāuzskata, ka valis tik tālu upē aizpeldējis tāpēc, ka mirst.

"Jebkāda dzīvnieka veselības stāvokļa noteikšana no attāluma ir neiespējama," viņa sacīja. "Tas joprojām elpo un joprojām peld."

Pēc veterinārārstu novērtējuma valis neizskatās slims, bet taču viņš varētu būt noguris.

Eksperti sākuši gatavot aprīkojumu, ieskaitot piepūšamas caurules, lai mainītu vaļa pārvietošanās virzienu lejup pa straumi.

Tomēr eksperti norāda, ka, ja mēģinājumi mainīt vaļa peldēšanas virzienu izrādīsies neveiksmīgi, dzīvnieku iespējams nāksies nogalināt, lai novērstu viņa ciešanas.

Kā pavēstīja Dabas vēstures muzeja eksperts Ričards Sabins, muzejs ieklīšanu reģistrē kopš 1913.gada un šī ir pirmā reize, kad šī suga konstatēta Temzā.

Londonas zooloģijas sabiedrības pētījumā laika posmā no 2004.gada jūlijam līdz 2005.gada jūnijam upē tika pamanīti 197 dzīvnieki, lielākoties roņi, taču arī cūkdelfīni un delfīni.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu