Zviedri – Latvijas neērtais pretinieks (236)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar pulksten 21.15 pēc Latvijas laika ar spēli pret Zviedriju pasaules hokeja čempionāta kvalifikācijas turnīru noslēgs Latvijas izlase. Viss vēl ir iespējams un, ja šovakar uz Insbrukas olimpiskā ledus mūsu komanda izcīnīs uzvaru, tad nodrošinās vietu ceturtdaļfinālā. Lai tā notiktu, ir jāpiepildās vēl vienam nosacījumam – Kanāda nedrīkst zaudēt Ukrainai.

Vārdi, uzvārdi, zvaigznes un komanda

Cik tas ir reāli - uzvarēt zviedrus, kas divos pēdējos gadus ir spēlējuši pasaules čempionāta finālā un arī šoreiz tiek pieskaitīti galveno favorītu pulkam?

Acīmredzot to izdarīt būs vēl grūtāk nekā mačā ar somiem. Kaut gan bez Petera Forsberga, Tomasa Sundina, Niklasa Lidstrēma un citām superzvaigznēm, arī šajā Zviedrijas izlases modelī skanīgu vārdu netrūkst.

Pietiek vien minēt Danielu Alfredsonu, Pēru Johanu Akselsonu, Henriku Zeterbergu, brāļus Danielu un Henriku Sedinu, kā arī vārtsargu Henriku Lundkvistu, kurš pirms gada pasaules čempionātā Prāgā tika atzīts par turnīra labāko ripu ķērāju. Visi kā viens - hokejisti ar augstākā līmeņa individuālo meistarību.

Zviedrijas izlases galvenā trenera postenī Hārdiju Nilsonu šā gada 14. februārī nomainīja Bengts Oke Gustavsons, kuram šis ir pirmais nopietnais pārbaudījums. Gustavsons nacionālās izlases sastāvā savulaik kā spēlētājs ir aizvadījis 117 spēles, tajās gūdams 28 vārtus un divreiz kļūstot par pasaules čempionu.

Beigu beigās - galvenais jau nav uzvārdi, bet gan spēle, ko demonstrē zviedri. Savastarpējās sadarbības un kombinācijas viņiem aizvien ir visaugstākajā līmenī, un vērot Zviedrijas izlases spēli ir patiesa bauda. Insbrukā zviedri priekšsacīkstes iesāka ar izmocītu uzvaru pār Ukrainu ar 3:2, bet pēc tam ar 7:0 sagrāva Dāniju un ar 5:1 savus kaimiņus un principiālos sāncenšus somus.

Kvalifikācijas turnīrā zviedri mačā ar kanādiešiem spēja atspēlēties no 1:3 un uzvarēja pasaules čempionus ar 5:4, bet nākamajā dienā vairs neatlika spēka spēlei ar ASV izlasi – 1:5.

Zviedri nevar atļauties zaudēt

Samuels Pālsons spēlē pret Somiju sagādāja raizes Fredrikam Norrenam. Vai pratīs apspēlēt Artūru Irbi...?
Samuels Pālsons spēlē pret Somiju sagādāja raizes Fredrikam Norrenam. Vai pratīs apspēlēt Artūru Irbi...? Foto: AFI

Situācija F grupā ir izveidojusies pietiekoši interesanta. Šobrīd skandināvi ar sešiem punktiem ieņem otro vietu, bet, lai finišētu pirmajā pozīcijā, mačā ar Latviju zviedriem ir vajadzīgs vismaz neizšķirts. Pirmā vieta F grupā “play off” pirmajā kārtā pretiniekos dos relatīvi vājāko Šveici, nevis Čehiju vai Slovakiju, ar kurām Zviedrijai var iznākt darīšana, ja tā šovakar zaudēs Latvijai.

Nav šaubu, ka zviedri negribēs pieļaut nejaušības un uzreiz dosies uzbrukumā mūsu vārtiem. Viss pārējais jau ir atkarīgs no tā, vai mūsu komandas treneri būs spējuši noskaņot hokejistus vēl vienai smagai cīņai aizsardzībā ar likmi uz ātrajiem pretuzbrukumiem.

“Ceru, ka mums vēl ir iekšējās rezerves,” pēc spēles ar Somiju apmierināts, bet norūpējies par komandas gatavību vēl vienai spēlei ar augsta līmeņa komandu bija Latvijas izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs.

“Spēles dienā komandas treniņu esam nolēmuši atcelt, lai puiši paspētu kaut nedaudz atjaunoties un atpūsties. Jebkurā gadījumā visas atbildes sniegs tikai pati spēle.”

Vēsture un skaitļi

Latvijas un Zviedrijas izlases savā starpā līdz šim ir spēlējušas sešas reizes, un vienmēr tas ir noticis pasaules čempionātos. Jau savā debijas sezonā (1997.g.) pasaules hokeja elitē Latvija tikās ar zviedriem un nospēlēja neizšķirti 1:1. Tā arī ir vienīgā reize, kad mūsu komandai ir izdevies atņemt kaut vienu punktu “trīs kroņiem”.

Visās pārējās piecās spēlēs Latvija piedzīvoja zaudējumus ar vienu līdz trīs vārtu starpību, tomēr nekad necieta sagrāvi kā 1998. gadā pret Somiju (0:6).

Arī kopējā vārtu attiecība, pilnīgi saprotams, labāka ir zviedriem: 9 pret 20.

1997. gada mačā Latvijas vārtos lielisks bija Artūrs Irbe, un no tā izlases modeļa šovakar uz ledus izies arī Kārlis Skrastiņš, Rodrigo Laviņš, Aigars Cipruss, Leonīds Tambijevs un Aleksandrs Semjonovs.

Kaut kad taču tie zviedri ir jāņem. Kāpēc ne Insbrukā…

Komentāri (236)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu