Arī ES sviesta cenas lēciens - gada laikā tā kāpusi par 84%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Eiropas Savienībā (ES) sviesta cena turpina pieaugt un šogad augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu sviesta cena palielinājusies par 84%, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

Vienlaikus ZM pārstāvji norāda, ka arī pārējiem produktiem cenas attīstās labvēlīgi, izņemot vājpiena pulveri, kam cena pazeminās. Eiropas Komisijas (EK) eksperti pieļauj, ka

sviesta cenu kāpums var atkal izraisīt sviesta aizstāšanu patēriņā ar augu taukiem.

Tāpat ministrijā atzīmēja, ka ES krājumos ir apmēram 360 000 vājpiena pulvera, kas iepirkti, sākot no 2015. gada. Šā gada augustā un septembrī ES bija atsākusies vājpiena pulvera pārdošana intervencē, taču no 1. oktobra intervences mehānismi ES vairs nav pieejami.

Piena produktu eksportā pasaules mērogā kopumā joprojām pozitīvas tendences. ES sekmīgs vājpiena pulvera eksports - šā gada septiņos mēnešos vājpiena pulvera eksports pieaudzis par 39% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. ES sviesta eksports jūlijā par 56% pieaudzis uz ASV. ASV šā gada septiņos mēnešos par 4% izdevies kāpināt sviesta, par 22% - siera un par 15% vājpiena pulvera eksportu.

Piena produktu importa plūsmā pasaulē līderis joprojām ir Ķīna, kuras sviesta importa apmēri pieauguši par 7%,

siera - par 21% un vājpiena pulvera - par 25%. Importu turpina kāpināt arī citi galvenie importētāji, piemēram Krievija, kuras sviesta importa apmērs ir kāpis par 27%, Japāna, kuras vājpiena pulvera imports audzis par 51%, un Alžīrija, kuras vājpiena pulvera imports audzis par 52%, bet pilnpiena pulvera - par 72%.

ZM pārstāvji norāda, ka vidējā svaigpiena iepirkuma cena Latvijā 2017.gada augustā bija 30,31 eiro par kilogramu, kas ir par 2% vairāk nekā mēnesi iepriekš un par 63% vairāk nekā attiecīgajā mēnesī pērn.

Savukārt sviesta industriālo pārstrādātāju cena Latvijā augustā bija 5 498 eiro tonnā, bet ES - 6 108 eiro tonnā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad strauji palielinājušās piena produktu un sevišķi - sviesta cenas. Saskaņā ar Konkurences padomes (KP) secinājumiem, sviesta cenas apmēru nosaka globālās tendences, pašizmaksas palielināšanās pārstrādes procesā izejvielu ierobežotās pieejamības dēļ, kā arī mazumtirgotāju uzcenojums.

Saskaņā ar Agroresursu un ekonomikas institūta aplēsēm šā gada trešajā ceturksnī lielākais cenu pieaugums - par 23% - bija sviestam ar tauku saturu 82-82,5% - no 8,27 eiro kilogramā līdz 10,16 eiro kilogramā. Institūtā norādīja, ka

daļēji cenu kāpumu izsauca piena tauku cenas pieaugums pasaules tirgos, bet daļēji - Latvijā saceltā ažiotāža.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu