Īres dzīvokļu trūkums var kļūt par būtisku kavēkli Rīgas attīstībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Būtiska Rīgas attīstības problēma ir īres dzīvokļu trūkums pilsētā, kas var aizkavēt gan daudzu darba devēju ienākšanu, gan ārvalstu studentu piesaisti augstskolās, atzina sociālantropologs un pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš.

«Piemēram, jūs esat liela starptautiska kompānija, kura Rīgā grib izveidot ārpakalpojumu centru. Kur tie darbinieki dzīvos? Īres dzīvokļi praktiski nav pieejami. Piemēram, Stokholmā tas pašlaik ir galvenais iemesls, kādēļ uz vietas mīņājas pilsētas attīstība. Tur nav pieejami mājokļi. Mums tādēļ ir iespējas izvirzīties vadībā un iegūt tos projektus, kurus nevar īstenot Stokholmā. Taču ir jābūt pieejamu mājokļu politikai, un te pašvaldībai ir jānāk pretī tirgum, piedāvājot īres namiem savas zemes utt. Pašvaldība nevar būt orientēta tikai uz rentabilitāti, tai ir jārada apstākļi pilsētas attīstībai,» norādīja Celmiņš.

Tāpat īres dzīvokļu trūkums var kavēt Latvijas augstākās izglītības eksportspēju un ārvalstu studentu piesaisti. «Rīga ir studentu pilsēta, un Pārdaugavā pašlaik top lielākais akadēmiskais kampuss proporcionāli pilsētas teritorijai. Mums ir vācu, norvēģu un zviedru studenti, bet viņi pārsvarā dzīvo Daugavas labajā krastā, jo Pārdaugavā vienkārši nav īres dzīvokļu,» konstatēja Celmiņš

Viņš atzina, ka daudzi pilsētas mājokļi arī nav atbilstoši mūsdienu izīrētāju prasībām, jo 85% Rīgas dzīvojamā fonda ir mājas, kuras ir uzbūvētas vēl padomju laikā. «Ja neskaitām privātmājas, tad jaunbūvju mums ir ārkārtīgi maz. Labs, kvalitatīvs mājoklis, kurš cilvēkiem ir arī pa kabatai, joprojām ir deficīts. Turklāt mums ir ļoti mazs īres tirgus - labākie piedāvājumi pat nenonāk līdz publiskiem sludinājumiem, bet tiek izķerti jau stadijā «no mutes mutē»,» uzsvēra pilsētplānotājs.

Viņš atgādināja, ka 25 gadu laikā, kopš Latvija ir atguvusi neatkarību, ir bijuši tikai divi gadi, kad valstī ir uzcelts vairāk daudzdzīvokļu māju nekā privātmāju. Tāpat tikai 13% Latvijas iedzīvotāju dzīvo īres dzīvokļos. «Ja mēs domājam par mūsdienu zināšanu ekonomikas attīstību, tad mums ir jāpiesaista ārvalstu studenti, pētnieki, iesācējuzņēmumi. Viņiem nevajag privātmājas. Ja viņi ierodas Rīgā strādāt, tad kur lai viņi noīrē dzīvokli? Mums ir totāls īres dzīvokļu deficīts un mēs nebūvējam īres dzīvokļus,» konstatēja Celmiņš.

Jau vēstīts, ka uz īres dzīvokļu trūkumu Latvijā, kas kavē darbaspēka mobilitāti, savā ziņojumā par ekonomikas attīstību Latvijā norādīja arī Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu